1 Kasım 2017 Çarşamba

Pepe Adriano Vida Gökhan arka dörtlüsü ile Beşiktaşın yapabileceği çok sey var

kaynak: https://eksisozluk.com/entry/71793367
beşiktaş son 3 senede en iyi oyununu 2015-16 sezonunda oynadı. bunun ardından yine şampiyon olduğu 2016-17 sezonu geliyor. nispeten kötü futbolu 2017-18 sezonunda oynuyoruz. bunun en büyük etkeni, beşiktaş'ın hücum düzeninin tamamen değişmiş olması. bu üç sezonda beşiktaş'ın standart hücum şekillerine bakalım.

2015-2016 sezonu :

link - beşiktaş'ın hücum mantalitesini belki de en iyi anlayacağımız gol. kanatta iki oyuncu boş. solda ricardo quaresma yırtınıyor. ama gerek duymuyoruz. ortada bizi karşılayan 4 oyuncu var, 2 pasla hepsi etkisiz kalıyor.

link - iki kanadımız önceki pozisyondan da müsait. ortada 7 tane eskişehirspor'lu oyuncu var. aralarından pas yapa yapa geçen 3 tane beşiktaşlı golü yaratıyor. 

link - beşiktaş'ın hücum tercihlerinin ne denli değiştiğini de burada görüyoruz. 2-3 defa orta açma fırsatımız ve ceza sahasında 1,89'luk kule mario gomez var. orta açmayı düşünen var mı peki ? yok. daha kesin yollar arıyoruz. 

link - peki hiç mi kanattan gelmedik ? geldik tabii. ama bu şekilde. pas yapan 2 oyuncumuz 5 kişinin arasında. çıkıp da şöyle bir "belki vuran olur" ortası açayım diyen var mı ? yok. kafasını bile kaldırmıyor hiçbir oyuncumuz. 

link - skor 0-0, 89. dakikadayız. gole ihtiyacımız var. peki doldur boşalt yapan var mı ? hayır sabırla pas yapıyoruz. ve meyvesini de muhteşem bir golle alıyoruz. beşiktaş'a şampiyonluk getiren gollerden birisidir. 

link - bu da sezona dair kontra atak örneğimiz. kontraya çıkan 4 oyuncumuz da kaleye koşuyor. "şöyle bir çizgiye geçip top alayım" diyen yok. kalenin içine kadar pas ve gol. 

link - avrupa'da pek varlık gösteremediğimiz bir sezondu. bunun en büyük nedeni beşiktaş'ın şimdiden kat kat düşük defans hattı ve formsuz kalecisiydi. ama hücumda da istediklerimizi yapamadık. çünkü avrupa'daki savunmalar ortadan gelen takımlara daha alışkın. golde de görüyoruz ki ortada 5 kişiler. bu oyuncuların arasından geçmek ligdekiler kadar kolay olmadı. avrupa ligi grubundan bile çıkamadık. 

link - beşiktaş'ın bu sezondaki hücum sistemini özetleyen bir gol. beşiktaş tarihindeki en güzel gollerden birinin yeni stadın açılış golüne denk gelmesi harika bir tesadüf. kanat oyuncuları ortada pas oyununa geliyor, gifte saat gibi çalışan çarklar görüyoruz. oyuncuların gözlerini bağlasanız bile bunu yaparlar. kusursuz bir gol. 

2016-17 sezonu : 

link - beşiktaş'ın değişen hücumlarını en iyi gösteren gollerden biri. top bir kanattan bir kanada gidiyor, kanattan orta açılıyor ve kafa vuruluyor. eskiye nazaran daha havadan oynanan bir hücum sistemi. orta alandaki boşluk dikkat çekici.

link - genel olarak hücumlarımızda sık sık çizgi diplerine uğramışız. ortadaki boşluk göze çarpacak derecede fazla. bir zamanlar paslaşmalardan bol bol ezilen orta saha çimlerinin üzerinde şimdi koşan bile yok. 

link - ryan babel'in gelişinden sonra hücum opsiyonlarımız biraz daha fazlalaştı. quaresma'dan daha hızlı bir oyuncu. yine topla kanattan buluşuyor ama içeriye çok rahat penetre oluyor. şampiyonluğu getiren de büyük ölçüde babel'in bu tarz hücumlarıdır. çünkü ilk devreyi ikinci sırada kapatmıştık. 

link - ortadan da geldiğimiz oldu. eski pas düzeni olmasa da olabilirliğin bir kanıtıydı bu. golde vincent aboubakar'ın payı büyük olsa da talisca'nın düşüncesi, koştuğu yer bu kez çok doğru. 

link - anderson talisca ortada çok etkisiz kalınca zaman zaman kanatlara da geldi. kanat futbolumuz o kadar baskındı ki, 10 numaramızı bile çizgi üzerinde kullandık. 

link - kontra atak örneğimiz geldi. topu aldığımız gibi kanatlara aktarıyoruz. çünkü atağa çıkarken de ortada kimse yok. geride kalan oyuncular hücuma gelene kadar topu kanatlara aktarmak zorunda kaldık. bu da kontra ataklarımızı yavaşlattı ve kontradan bulduğumuz goller hatrı sayılır şekilde azaldı. 

link - avrupa'da şampiyonlar ligi'nden bir hakem faciası nedeniyle elendik. avrupa ligi'nde çeyrek final gördük. çok sayıda duran top golü bulduk. bireysel becerilerin etki ettiği gollerle birlikte genel hücum düzenimiz iki kanadın sık sık pas yaptığı şekildeydik. golleri genel olarak yarattığımız büyük ablukayla bulduk. 

link - beşiktaş'ın bu sezonki hücum sistemini özetleyen bir gol. top tek çare olarak kanatlara yollanır, kanattaki yetenekli ayakların forvetlere servisi beklenir. 

2017-18 sezonu :

link - gifin başında atılan ilk pas değişimin netliğini gösteriyor. kanatlar boşken ortadan gelen beşiktaş, orta doluyken kanada giden beşiktaş'a evrilmiş durumda. 

link - anderson talisca topu ortada alırsa ne olur görüyoruz. çok çok kötü bir pas veriyor. talisca pek çok kontra ve normal atağı feci pas tercihleriyle bitiriyor. bu pas da buna bir örnek. ihtiyacımız olan 10 numara değil. 

link - gol sırasında 2 oyuncumuz kırmızı kart görmüş olsa dahi orta alan maç boyunca da böyle bomboştu. tek seçeneğimiz kanat hücum olunca da eli kolu kolayca bağlanabilen bir takım olduk. 

link - bu sezon gollerimizin bir kısmı da böyle bireysel çabalarla gelen gollerdi. pas oyununa girilecek oyuncu olmayınca takımın kaliteli oyuncuları kendisini insiyatif almak zorunda hissediyor. ryan babel'in ara ara denediği uzaktan şutlar da bunun işareti. 

link - bu sezon attığımız tek ortadan hücum golü. oğuzhan özyakup 2 maç yedek kaldıktan sonra yeteneklerini hatırladı. 2015-16 beşiktaş'ında bu pozisyonda oğuzhan'ın çalım yapmasına gerek olmayacaktı çünkü topu 10 numaraya aktaracaktı. ama talisca'nın kaçtığı yer top atılmayacak belki de tek yer. mecburen çalım atmak zorunda kalıyor.

link - bu sezon bulduğumuz tek kontra atak golü. altın değerinde bir gol. oğuzhan özyakup'un potansiyelini çok iyi gösteriyor bize. 

link - avrupa'daki genel hücum tarzımız. kanatlarımıza önlem almaya gerek görmeyen tüm avrupa takımlarını perişan ettik. ama ligde bizi tanıyan takımlar kolayca hücum varyasyonlarımızı kilitledi. 

link - beşiktaş'ın bu sezonki hücum sistemini özetleyen gol de bu. bek ve kanat açık paslaşması. orta açacak uygun anın bulunması ve gol. 

tüm bunlardan anladığımız üzere beşiktaş; 15-16 sezonunda oynadığı ortadan pas oyununu neredeyse tamamen terk etmiş durumda. oğuzhan özyakupatiba hutchinsonjose ernesto sosagökhan töreolcay şahan ve mario gomez'in seri paslarla kurduğu hücum sistemi bu oyuncuların dördünü kaybetmemizle yıkıldı. bunu başlatan sosa ve gomez'in gitmesi oldu. bu iki oyuncu gittikten sonra yerine gelenler bizi kanat oyununa mecbur bıraktı.

hücumda düşmemizin nedeni de tam olarak bu. ortadan hücumda uygulanabilecek kombinasyon çok. 6 oyuncumuz öyle girift çekilde paslaşıyordu ki rakip defanslar topu genelde göremiyordu bile. önlem almanın mümkün olmadığı bir hücum sistemi vardı. şimdiyse beşiktaş'ın kanadını kitleyen takım beşiktaş'a pranga vuruyor. 

elimizde bulunan ryan babelalvaro negredo sanchezoğuzhan özyakupatiba hutchinson ve cenk tosun hücumda pas oyununu becerebilecek oyuncularımız. ricardo quaresma da biraz gönülsüz olarak da olsa oynayacaktır. 2015-16 sezonunda oynadı çünkü. burada en büyük sorun bana göre anderson talisca. yerine alınacak bir pasör 10 numarayla beraber ivedilikle eski oyuna dönmemiz gerekiyor. aynı zamanda oğuzhan özyakup eskisinden çok daha az hücumlarda söz sahibi oluyor. 2 sezon önce ceza sahasında pas yapan oğuzhan'ı ben yayın üzerinde ilk kez ligin 10. haftasında gördüm. eğer bütün olarak eski oyuna dönebilirsek bu defans hattıyla beraber yenilmez bir takım elde edeceğiz büyük ihtimalle. 

ismail köybaşıandreas beckalexis delgadomarcelo guedesdefansıyla bile ligi alt üst eden beşiktaş'ın adriano correira,domagoj vidapepe ve gökhan gönül defansıyla neler yapabileceğini ben artık görmek istiyorum. bunu yapacak gücümüz var. 

zafer bizim olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşınız.

About