28 Kasım 2017 Salı

Beşiktaş'ın gücü şampiyonluğa yeter, inanalım bu takım yapar

kaynak: 
https://eksisozluk.com/entry/72435800


sezonun kırılma maçından önce bir soluklanalım ve durumumuza bakalım.

ligde durumumuz pek iç açıcı değil. her zaman olduğu gibi puan durumuna bakmadan söylüyorum bunu. fikstür dezavantajının etkilerinin bittiği haftalarda şüphesiz herkes daha iyi olmamızı bekliyordu. gençlerbirliği deplasmanındaki mağlubiyet, yeni malatya deplasmanındaki beraberlik ve iç sahadaki trabzonspor beraberliği kazanılması gereken maçlardı. ama iç sahadaki akhisar maçı kesinlikle kazanılması gereken bir maçtı. beklenen performansın çok altındayız.

13 haftada yediğimiz gol sayısı, 2015-16 sezonundan iki eksik, 2016-17 sezonundan iki fazla. savunmada averaj bir performans, hatta zor fikstürü göz önüne alırsak iyi bir performanstan bahsedebiliriz. pepe'nin muhteşem formu ve dusko tosic - gary medel ikilisinin hiç de fena performanslar sergilememesi geçen yıldan fark yarattı.

13 haftada attığımız gol sayısıysa, 2015-16 sezonundan 11, 2016-17 sezonundan 5 gol eksik. şampiyon olduğumuz son iki senede 13. haftayı 29 puanla geçerken, bu sene 23 puanla geçiyoruz. buradan sorunun kaynağına istatistiki açıdan da ulaşıyoruz.

beşiktaş'a anadolu takımları lig var olduğundan beri kapanıyor. yeni bir şey değil. zaten şampiyonluğu getiren şey, bu kilitleri açabilecek anahtarlardaki çeşitliliktir. 2015-16 sezonu şampiyonluğunun daha domine bir şampiyonluk olma nedeni müthiş varyasyonlarla, paslaşmalarla açılan kilitlerdi. 

bu sene beşiktaş'ın elinde tek anahtar var. "orta açalım, belki vuran olur". bu anahtar 13 haftada çok nadir tuttu. beşiktaş'ın elindeki tek anahtar bu olmamalı. acilen yeni anahtarlar bulmalıyız. 

bunun en basit yöntemi, hücum oyuncularını taç çizgilerinden uzaklaştırıp orta alanda pas yapacak hale getirmek. bunun aksi bir çözüm ne yazık ki mümkün değil. bunun içinse pasör bir 10 numara lazım. peki pasör bir 10 numaranız var mı ? hayır, 10 numara pozisyonunda oynayan en zayıf pasörlerden biri anderson talisca. tüm hücumlarda orta alandaki üzücü boşluğun nedeni bu. ve ne yazık ki takımda yedeği olmayan tek mevki. kimi koysak emanet duruyor. bu açıdan geçici çözümlerle devre arasına girmemiz ve iyi bir devre arası transfer dönemi geçirmemiz gerekiyor. 

buna göre beşiktaş'ı 2015-16 sezonuna çevirmemiz için bize kapanan takımlara karşı çıkmamız gereken 11 aşağı yukarı şu şekilde. beşiktaş'la oynadığı maçlara hücumu hiç düşünmeden gelen takımlara karşı bir emniyet sibobu bulundurmamıza gerek yok. defans hattı yediği gol sayısıyla da rüştünü ispat etti. 

bize 90 dakika kapanmayan takımlara karşı çıkmamız gereken 11'se bana göre bu şekilde. sahada gezen ve "bir şut gelse de vursam" diyen bir anderson talisca yerine alvaro negredo'yu tercih ederim. iki kadroda da gary medel'i tercih ettim. bana göre tek bir hatası vardı, o da kritik bir maçta yaptırdığı penaltıydı. bu yüzden kötü gözüktü. müdahelelerini çok beğeniyorum.

bu kadrolarla minimum kayıpla devre arasına girdikten sonra bence yine bir oyuncumuzu feda etmemiz gerekiyor. beşiktaş'a daha uzun yıllar hizmet edebilecek cenk tosun'un yaptığı vitrin ona bir daha karşısına ve karşımıza gelmeyecek fırsatlar yaratabilir. yaz döneminde 12,5 m. € teklif alan cenk'e şampiyonlar ligi'nde yaptıkları yardımıyla 20 m. €'luk bir teklif sürpriz olmayacaktır. bana göre bu teklif reddedilmez. çünkü zorundayız.

takıma devre arasında domagoj vida bedavaya dahil olacak. bunun yanında cenk'ten gelen parayla bir top class santrfor ve bir 10 numara alma şansımız doğacak. bu iki mevkiye 10'ar milyon € ayırdığımız takdirde sürprize açık olmayacak isimler almamız söz konusu olabilir. ayrıca takımın zaten iyi olan savunması daha iyi olacağı gibi hücumuna da güç katılmış olacak.

bana göre devre arasından sonra bize kapanan takımlara karşı çıkmamız gereken kadro şu şekilde. ofansif orta saha ikilisi, yeni gelen 10 numaranın formuna göre yedeğe çekilebilir. gelen yeni top class santrforla birlikte çok daha acımasız bir beşiktaş'ı izleyebiliriz. 

ve bize açık oynayan takımlara karşı oynamamız gereken kadro şu şekilde. gelen santrforun durumuna göre alvaro negredo kesilip yerine bu oyuncu yerleştirilebilir. yine skoru korumamız gereken şampiyonlar ligi üst tur maçlarında atiba'nın yanına medel de gelebilir. 

bana göre ligin en iyi savunma hattına sahip olan beşiktaş, hücumda da gayet iyi oyunculara sahip. ama onları oynatacak formasyonda hatalar yapıyoruz. ve bu kadrolar çok daha acımasız bir beşiktaş yaratıp bu durumdan galibiyet serileri çıkarabilir, zoru kolaylaştırabilir. 

zafer bizim olacak. bu takım her şeyi yapmaya muktedir. ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşınız.

About