29 Ağustos 2017 Salı

Anderson Talisca Sosalaştırılacak. yani Beşiktaş yeniden merkezden hücum başlatacak

ilk nefes arasında durumuna toptan bir analizle bakalım. 

transfer döneminde son 11 gün. 8 eylül gecesi dönem kapanıyor. transfer ihtimali bulunan üç isim vardı, domagoj vidajose ernesto sosa ve demba ba. bir ihtimal ortadan kalktı. jose sosa, beşiktaş'tan 10 gün haber bekledi ve bekleyişini dün gece sonlandırdı. herkes gönlünün ekmeğini yiyor sonuç olarak. ac milan'a gidip daha çok yıllık ücret almak için beşiktaş'ta antrenmanlara çıkmamıştı sosa. bu yaptıklarının geri dönüşünü geçen yıl aldı. milan'da hiçbir varlık gösteremedi. bu seneki kadroda formayı görmesi bile mümkün değil. geçen yıl asist kralı bir 10 numara olarak ayrıldığı takıma rotasyon oyuncusu olarak bile dönemedi. bunda başlıca etken geçen yılki davranışlarıydı. bundan sonraki kariyerinde kendisine başarılar diliyoruz. 


domagoj vida meselesi yılan hikayesine döndü. ukrayna takımlarından transfer yapmak korku filmi gibi zaten her zaman. çünkü geçmişte çöp oyuncuları türkiye'ye 5 milyon €'lara satmak bir gelenek ukrayna takımlarında. bunu zorluyolar ve akıllı da hareket etmiyolar. beşiktaş'ın tekifi gayet makul aslında. "4 ay sonra bedavaya alacağım ben bu oyuncuyu. şimdi size makul miktar para verelim, hem biz de 4 ay stoper sıkıntısı çekmeyelim" diyor beşiktaş. akıllı bir kulüp bu teklifi havada kapar. çünkü oyuncu beşiktaş'a gitmek istiyor. 1,5 m. €'luk ilk teklifi reddettiler. bu reddetme aşamasından sonra vida dinamo kiev'de kadroya girmeye başladı. yeni ve muhtemelen son teklif 1 m. € + denys boyko şeklinde. buna cevap bekleniyor. kaleci rotasyonuna arayışı var kiev'in. kendileri için makul bir teklif ama makul pek çok teklifi reddediyolar. şuanda bitti demek için erken bu yüzden.

peki vida olmazsa başka stoper alternatiflerine mi yöneleceğiz ? hayır. alternatiflerle bağları tek tek kopardık. ocak'ta vida veya şimdi vida şeklinde ilerleyecek sol stoper transferi. vida olmadığı takdirde demba ba beşiktaş'ta diyebiliriz. türkiye'de bireysel antrenmanlarını sürdürüyor ve haber bekliyor.
vida gelirse demba ba çin'e geri dönecektir. 


biliyorsunuz denys boykoalexander milosevicpedro franco ve aras özbiliz u-21 takımına gönderildi. bu "kesin yabancı transfer yapacağız" demek oluyor. çünkü bu oyuncular gittiği zaman beşiktaş'ın kadrosunda 13 yabancısı kalıyor. 1 yabancı kontenjanı daha var. diğer üç oyuncu tamam ama transfer yapılmayacak olsaydı aras kesinlikle u-21'e yollanmazdı.

peki bu oyuncular çok mu kötü durumda ? yoksa hoca hakikaten kafasındaki kadroya almadığı için mi kadro dışılar ? cevabı belli. aras dışındaki oyuncuların 3'ü de kiralık oynadılar geçen sezon. hiçbir takım opsiyon kullanmak istemedi ve alma teşebbüsünde bulunmadı. özellikle boyko, malaga'da felaket bir performans gösterdi, medyada alay konusu oldu. diğer oyuncular da varlık gösteremediler. antrenmanlarda da bu durum değişmedi. aras özbiliz de geçen yıl ziraat türkiye kupası ve bu hazırlık sezonunda şans buldu. ama sahada göremedik bile. bu kararlar normal. boyko hariç talipleri de yok. sözleşmelerinin bitmesini beklemekten başka çaremiz yok. 

gelelim kafamızı en çok meşgul eden konuya. takımın oynadığı geçen senenin altında kalan futbol. kadroda geçen yılki kadrodan 2 fark var. marcelo guedes'in yerine gelen pepe ve sakatlanan gökhan gönül'ün yerine oynayan oyuncular. peki oyundaki hatrı sayılır düşüş neden ?

bunun en büyük nedeni oyunculardaki aşırı yorgunluktu. çin turu için harcanan zaman ve ispanya'ya gidiş-dönüşe harcanan vakit kamp programını sıkıştırdı. her yıl oyuncuları yorgunluktan öldüren yükleme antrenmanları, bu kısıtlı süre içinde daha da yoğun verildi. daha önce de yazmıştım ama tekrar üzerinden geçelim. normal bir insan şu yükleme antrenmanından 1 hafta sonra maça çıkmayı bırakın koşmaya bile başlayamaz. yorgunluk ilk etken. bu yükleme antrenmanları oyuncuları sezon içindeki yoğun tempoya hazırlamak için yapılıyor. şart. 

beşiktaş'ın hücum düzeni 2015-16 sezonunda ortadandı. oğuzhan özyakupjose ernesto sosa ve mario gomezüçlüsü birbirine öyle uyumluydu ki, kalede tolga zengin, sol bekte ismail köybaşı , sağ bekte andreas beck, stoperde alexis delgado olmasına rağmen muhteşem bir oyun vardı. 

2016-17 sezonunda beşiktaş kanat oyununa döndü. sadece ricardo quaresma ve olcay şahan üzerine kurulu hücum düzeninde beşiktaş, olcay'ın form düşüklüğü sebebiyle sorun yaşadı. ryan babel'in gelişiyle takım tekrar yükseldi. avrupa'da 2015-16 sezonundaki hüsranın yerine de avrupa başarısı geldi. 

beşiktaş'ın bu sezon da oyunu kanat oyunuyla başladı. yorgun olan ricardo quaresma ve ryan babel, henüz hazır olmayan jeremain lens sebebiyle beşiktaş hücum organizasyonu yapamadı. neredeyse tüm goller duran top organizasyonundan geldi. çünkü quaresma da babel de hiçbir varlık gösteremedi. ne bir oyuncu geçebildiler, ne iyi bir orta yapabildiler ne de adam eksiltebildiler. hücum düzenini kanattan kuran beşiktaş'ın kanatları çalışmazsa ne olacağını gördük. 

bu oyun böyle mi devam edecek ? mümkün değil. milli ara sonrası beşiktaş için karar aşaması başlayacak. lens ve orkan da rotasyona girecek. kanattan hala verim alınamazsa anderson talisca sosalaştırılacak. yani beşiktaş yeniden merkezden hücum başlatacak. bunun için talisca'nın eğitilmesi ve yerine alışması şart. mecbur kalınması halinde süre alacaktır ama oturunca "oğuzhan-talisca-negredo" triosu, "oğuzhan-sosa-gomez" triosundan çok daha etkili olur.

milli ara öncesi oynanan kötü oyunun sebebi 4. haftada belli olacak. yorgunluksa 4. haftada eski domine beşiktaş'ı, belki daha iyisini görürüz. eğer sebep form düşüklüğüyse o zaman oyun planı değişecek. her şekle uygun bir kadromuz var. vida'nın gelmesi halinde her mevkinin en az 2 kaliteli oyuncusu olacak. fikrimi soracak olursanız tek sebep yorgunluk. dayanağım atiba hutchinson'ın seri şekilde artan performansı. ilk maçındaki haliyle kadroya giremezdi. şuanda eski haline yaklaştı. bir asist, bir gol ve defansta yine kesicilik yaptı bursa maçında. her oyuncu bu şekilde yükselecek. 

bununla birlikte aşırı karamsarlığı da saçma buluyorum. takımın oyunu iyi değil evet. ama 3 haftada 7 puan aldık. oynadığımız kasımpaşa kadrosu da, antalyaspor kadrosu da bursaspor kadrosu da son 2 yıldan daha iyiydi. üstelik bir maç da seyircisiz oynadık. şimdi son 3 yılda bu maçların muadillerinde ne yapmışız bakalım; 

2015-16 : beşiktaş 1-0 antalyaspor
2016-17 : beşiktaş 3-0 antalyaspor
2017-18 : beşiktaş 2-0 antalyaspor

2015-16 : kasımpaşa 2-1 beşiktaş
2016-17 : kasımpaşa 2-1 beşiktaş
2017-18 : kasımpaşa 2-2 beşiktaş

2015-16 : beşiktaş 3-2 bursaspor
2016-17 : beşiktaş 2-1 bursaspor
2017-18 : beşiktaş 2-1 bursaspor

beşiktaş kötü oyunu, düşük formu, eksik kadrolu ve yorgun oyunculu haliyle geçen yıllardaki sonuçlarla aşağı yukarı aynı sonuçları aldıysa; forma girmiş ve bol alternatifli beşiktaş neler yapabilir siz tahayyül edin. umutsuzluğa kapılması gereken son taraftar bile değiliz. güneşli günler devam edecek. sabırlı olalım


kaynak:  https://eksisozluk.com/entry/70478278

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşınız.

About