26 Ocak 2018 Cuma

Beşiktaş parası yetenlerin değil Hakkı Yetenlerin takımıdır sözündeki Efsane Büyük Baba Hakkı kimdir


Son yıllarda sıklıkla söylenen ‘Beşiktaş parası yetenlerin değil, Hakkı Yeten’lerin takımıdır.’ sözünde bahsi geçen isim Baba Hakkı. Sadece Beşiktaş tarihinin değil, Türk futbol tarihinin de en önemli isimlerinden birisi.
1.Şeref Bey’in En Önemli Transferi
1910 doğumlu Hakkı Yeten, futbol oynamaya çocuk yaşlarındayken başladı. Karagümrük’te oynayan Yeten, Şeref Bey’in çabalarıyla Beşiktaş’a transfer oldu. 1931 ile 1948 yılları arasında Beşiktaş forması giydi. 1937 yılında avukat olan Yeten, mesleğini icra ederken dahi Beşiktaş için varını yoğunu ortaya koymaktan çekinmedi.
424745
2. Futbol Kariyeri
17 yıl boyunca Beşiktaş forması giyen Hakkı Yeten, bu sürenin tamamına yakınında kaptan olarak oynadı. Askerliği sırasında Ankara Demirspor’da 1 sezon geçiren efsane isim, geri kalan süre boyunca Beşiktaş çatısı altında yer aldı. Santrafor olarak oynayan Yeten, üstün performansı ile göz dolduran isimlerdendi.

3. Baba Lakabını Alışı
Otoriter ve disiplinli bir kişiliği vardı. Takım arkadaşlarına hem futbol anlamında hem de kalan her şeyde yol gösterici oldu. Bu nedenle ‘Baba’ lakabına layık görüldü. Otoritesini en iyi özetleyen hikaye, maçta kırmızı kart gören takım arkadaşının Baba Hakkı’ya dönüp ‘Çıkayım mı?’ diye sorması ve onay aldıktan sonra çıkmasıdır.

4. Gol Kralı
Baba Hakkı Beşiktaş forması ile tam 439 maça çıktı ve 382 gol attı. Beşktaş’ın ezeli rakipleri Fenerbahçe’ye ve Galatasaray’a 30’ar gol atarak kırılması zor bir rekora da imza attı. Baba Hakkı Beşiktaş’ın en golcü futbolcusudur.
5. Milli Kariyeri
Profesyonel futbol kariyerinin 2. Dünya Savaşı dönemine denk gelmesi nedeniyle 3 kez milli forma giyebildi. 2. Dünya Savaşı döneminde Türk Milli Takımı çok az maça çıkabildi; ancak Baba Hakkı 3 kez giydiği milli forma ile de ağları havalandırmayı başardı.
6. 20 Seneyi Aşkın Kariyer, Tek Kart
Baba Hakkı 17 senesi Beşiktaş’ta geçen 20 seneyi aşkın profesyonel futbol hayatında tek bir kart gördü. Beşiktaş forması giyerken rakip takım oyuncusunun kalçasını tokatlamasına tokat ile cevap veren Yeten, kariyerindeki ilk ve tek kart cezasını aldı. Durumun anlatılması üzerine hakem kendisinden özür dilese de kart kayıtlara geçmişti.
7. Sportmen Kişiliği
Her zaman haklının yanında bir duruş sergiledi. Attığı golü kale ağının delik olması nedeniyle görmeyen ve aut veren hakemin bile yanında durabilecek kadar sportmendi. Yeri geldi kendi taraftarını susturdu yeri geldi hakemi savundu ama haklının yanındaki duruşundan asla ödün vermedi
8. Futbolu Bırakışı
38 yaşında iken İnönü’de çıktığı bir maçta taraftarın ıslıklı protestosu ile karşılaştı. Ertesi gün ‘Bana bu formayı taraftar giydirdi. Şimdi onlar isteyince de çıkarırım.’ diyerek futbolu bıraktı.
9. Teknik Direktörlüğü ve Başkanlıkları
Baba Hakkı, futbolu bıraktığı sezonun hemen ardından Beşiktaş’ta teknik adam olarak yer aldı. Futbolcu iken gösterdiği otoriteyi bu dönemde de sürdürdü. Teknik adamlığı sırasında deplasmanda 3-0 yenik durumdaki takımına devre arasında söylediği ‘Dönüş biletlerinizi yırtarım, İstanbul’a yürüyerek dönersiniz.’ sözü üzerine Beşiktaş maçı 6-3 galip bitirdi.
2 dönem Beşiktaş’ın teknik adamlığını yapan Yeten, ardından Vefa’yı yönetti. 3 dönem kulüp başkanlığı yaptı. Baba Hakkı, Süleyman Seba ile birlikte kulübün iki onursal başkanından birisidir.

10. Tüm Camianın Saydığı İsim
Baba Hakkı, sadece Beşiktaş camiasının değil tüm Türk Futbol Camiasının saydığı ve sevdiği bir isimdir. Futboldaki üstün performansının yanı sıra sportmen kişiliği bunda önemli bir etkendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşınız.

About