27 Ocak 2018 Cumartesi

Futbolda ilkler "nereden geliyor bu heyecan"


26 Aralık 1860'da birtakım adamlar bir topun peşinden koşturuyordu. Kimsenin bilmediği, oynamadığı bu oyun neydi? Bazılarınıza inanması güç gelse de sorunun cevabı basit; bugün milyarlarca insanın yatıp kalktığı, trilyonlarca doların etrafında döndüğü futbol.





1857'de kurulan Sheffield F.C. üç yıl kadar yalnızları oynamış, 4 Eylül 1860'da Hallam'ın dünyaya gözlerini açmasıyla ansızın bir rakibe kavuşmuştu.

İşte aynı yılın Boxing Day'inde -Ada'da hâlâ Noel ile yılbaşı arasında bu kadar sıkışık trafik olduğunu unutmamalı- 1804'te yapılan, tam 154 yıldır da Hallam'ın yuvası olan Sandygate'de oynanan tarihin ilk futbol müsabakasını Sheffield, 2-0'lık skorla kazanmıştı. Ne de olsa onlar daha eskiydi; tecrübelerini konuşturmuşlardı.

Bugün her iki kulüp de mücadelesine alt liglerde devam ediyor. Evet, bugün zerre kadarlar ancak onların attığı minicik adımın artık nerelere vardığı aşikâr. O futbol tarihi için milat olarak kabul edilebilecek günden mağrur tabelalar, kitaplar, bir de Sandygate yadigâr.

Kapasitesi sadece yedi yüz olsa da, ondan eskisi yok; haliyle futbola gönül vermişler bağlamında değeri hesaplanamayacak kadar çok!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşınız.

About