19 Aralık 2017 Salı

GÜNCEL:Bireysel Emeklilik Sisteminden ayrılma durumunda yapılacak kesintiler net kazanç hesaplama

Bireysel Emeklilik Sistemi ‘nin (BES) iptali yani sistemden ayrılmak her aşamada mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken husus; ayrılmamız durumunda birikimimizin nasıl etkileneceğidir. Bireysel Emeklilik Sisteminde yapılan son düzenleme sonrası devlet katkısı uygulamasına geçildi. Tek değişiklik bu değildi. Bunun yanı sıra BES ‘ten çıkışta yapılan kesinti oranlarında da değişiklik oldu. Bu yazımızda yasal düzenleme sonrası katılımcıların yeni Bireysel Emeklilik Sisteminden ayrılmaları halinde ne kadar kesinti yapılacağı konusuna değineceğiz.


Öncelikle Bireysel Emeklilikten kesintisiz ayrılmak (hiçbir kesinti olmadan Bireysel Emekliliğin iptali) yalnızca sözleşmenin imzalanmasını müteakip ilk 60 (altmış) günde yararlanabileceğimiz cayma hakkıyla
mümkündür. Bu konuya ilişkin detayları Bireysel Emeklilik Cayma Hakkıkonumuzda işlemiştik.
Bireysel Emeklilik İptali durumunda yapılan kesintiler nelerdir?

Bu konuda kesintilerden ziyade konuyu BES iptali durumunda kayıplarımız olarak ele almakta fayda var. Çünkü kesintiler başlığında pek adı anılmayan ama sağlanan avantajlardan olan devlet katkısından da kayıplarımız söz konusudur. Bireysel Emekliliğin iptali halinde kayıplarımızı 3 ana başlıkta toplayabiliriz, bunlar;

Stopaj kesintisi

Giriş aidatı kesintisi

Devlet Katkısı Kesintisi

Stopaj Kesintisi

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, stopaj kesintisikatılımcının toplam birikimi üzerinden değil, birikimine yansıyan getiriler üzerinden yapılmaktadır. Yani katkı payı ödeyerek yaptığımız birikim 1000 TL olsun, 1000 TL ‘nin fonlarda değerlendirilmesi sonucu 100 TL getiri sağlamış ise, stopaj kesintisi bu 100 TL ‘lik kısım üzerinden hesaplanır.

BES İptali durumunda;

Bireysel Emeklilikte 10 yılı doldurmadan sistemden ayrılanlardan getiri üzerinden %15

10 yılı doldurmuş fakat emekliliğe hak kazanmadan sistemden ayrılanlardan getiri üzerinden %10

Oranında stopaj kesintisi yapılır.

*Konumuz sistemden ayrılma halinde yapılan kesintiler olmasına rağmen belirtmekte fayda var ki sistemden emekli olunması halinde de stopaj kesintisi %5 tir.

Giriş aidatı kesintisi

Özellikle sisteme yeni dahil olduysanız ve ayrılmak istiyorsanız asıl canınızı yakacak olan kesinti, giriş aidatı kesintisi olacaktır. Peki nedir bu giriş aidatı, öncelikle onu açıklayalım.

Giriş aidatı Bireysel Emeklilik Şirketinin sisteme girişte aldığı sözleşme tarihindeki brüt asgari ücrete göre hesaplanan bir aidattır. Bu tutar yasal düzenlemelere göre bir kısmı peşin bir kısmı da ertelenmiş olarak tahsil edilir. Peşin alınacak kısmı taksitler halinde de alınabilir. Ve bu peşin alınacak kısım sözleşme tarihindeki brüt asgari ücretin %10 ‘unu geçemez.

Bireysel Emeklilikten çıkışta yapılacak giriş aidatı kesintisinin hesabı :


Sisteme girişte peşin veya taksitli olarak alınan alınan %10 ‘luk kısım ve ertelenmiş kısmın toplamı;

Bireysel Emeklilikten 3 (üç) yıldan önce ayrılmanız halinde brüt asgari ücretin %75’ini,

3-6 yıl arasında ayrılmanız halinde %50 ‘sini,

6-10 yıl arasında ayrılmanız halinde ise %25 ‘ini geçemez.

Sistemde 10 yılını dolduranlardan ise Giriş aidatı kesintisi yapılamaz.

*Belirtilen oranlar maksimum kesinti oranlardır ve şirketler kesintileri genellikle maksimum oranda yaparlar.

Devlet Katkısı Kesintisi (BES ‘ten Çıkış Durumunda Alınabilecek Devlet Katkısı Tutarı)

Bireysel Emeklilikten çıkışta yapılan kesintiler başlığında pek adı geçmeyen fakat sonuç itibariyle belki de sisteme girmemizin en büyük etmeni olan devlet katkısı da sistemden çıkmamız halinde kesintiye tabi olan kalemlerden birisidir. BES ‘ten ayrılma durumunda devlet katkısı hakkediş tutarları değişmektedir. Bu konuda kesinti terimi kullanılmamakla birlikte, sistemde geçirilen sürelerle orantılı olarak verilen %25 ‘lik devlet katkısı tutarının belli bir kısmı katılımcıya ödenmektedir dolayısıyla verilen devlet katkısından kesinti yapılmaktadır.

Devlet Katkısı Hakediş/Kesinti Tutarları;

Bireysel Emeklilikten 3 yıldan ayrılmanız durumun hesabınızdaki devlet katkısı tutarından herhangi bir tutar alamazsınız, yani tamamı kesilir,

3-6 yıl arasında sistemden ayrılmanız halinde hesabınızdaki devlet katkısı tutarının %15’ini alırsınız yani %85 ‘i kesilir,

6-10 yıl arasında BES ’ten çıkarsanız alacağınız devlet katkısı ise %35 tir. Bu durumda kesinti oranı %65 ‘tir,

10 yılı doldurdunuz fakat emeklilik hakkı kazanmadan (56 yaşını doldurmadan) Bireysel Emeklilik sisteminden ayrılırsanız hesabınızdaki devlet katkısı tutarının %60 ‘ını alabilirsiniz. Dolayısıyla %40 oranında kesintiye tabi tutulmuş olursunuz.

Devlet Katkısının tamamını almanız için ise, 10 yılı doldurup Bireysel Emeklilikten Emekli olmanız gerekmektedir.

NOT1: 2016 yılı itibariyle sistemde değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerle kesintiler yeniden düzenlenmiştir. Yeni kesinti oranları için BES 2016 Yeni Kesinti Oranları konusunu inceleyiniz.

NOT2: Otomatik Katılımlı (Zorunlu) BES iptal (ayrılma, çıkış) işlemleri için Otomatik BES İptali konusunu inceleyebilirsiniz.

NOT2:Bireysel Emeklilik İptali Sonrası Birikiminizin Ne Kadarını Alacağınızı Hesaplamak İçin TIKLAYINIZ!!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşınız.

About