27 Aralık 2017 Çarşamba

Beşiktaş için ligin ikinci yarısında çözüm "ciddiyet"

ilginç bir şekilde yenildikleri dahil maçların büyük bölümünde topa hakim olan, gol pozisyonuna giren ama gol atamayan takım.

fikir vermesi açısından bir iki istatistik vermek faydalı olabilir. %59 ortalama ile ligde topla oynama oranı en yüksek takım. başarılı pas açısından bu sezon yer aldığı tüm kulvarlardaki ortalaması %82. maç başına gol girişimi ortalamasında gözle görülür bir düşüş var. gelgelelim geçtiğimiz yıl 17 hafta sonunda beşiktaş 30 gol atmışken bu yıl 17 hafta sonunda 29 gol atmış. ligin komplike futbol oynayan bir diğer takımı başakşehirin gol sayısı 31, çok eleştirilen fenerbahçe’nin 34, galatasarayın 37 golü var. 
demek ki geçtiğimiz yılla karşılaştırıldığında gol pozisyonlarını gole çevirme ortalamasında bir düşüş değil artış söz konusu. ceza sahasına orta sayısında da beşiktaş türkiye liginde ilk sırada. peki neden eleştiriliyor? 
bunun iki sebebi var: 1) şampiyonlar liginde oynadığı futbol ve türkiye liginde oynadığı futbol karşılaştırılıyor. 2) türkiye liginde geçen yılla karşılaştırıldığında bu yıl pabuç pahalı. şenol güneş bu durumun farkında değil mi? evet farkında ama değiştirmek için yaptıklarının ve yapmadıklarının türkiyedeki top camiası farkında değil.
bir kere insanlar negredo konusunda haklı bence. beşiktaşta negredo kadar gole yakın ve gole alışkın bir adam yok. cenk tosun zaman zaman patlamaları olan bir santrfor, ne yapacağı kestirilemiyor ama sezonun büyük kısmında gole çok uzak. bunu sadece gol sayısı olarak değerlendirmek yanlış olur. negredo aynı zamanda takımı öne taşıyan bir etki de yaratıyor. yani cenk tosun oyundayken beşiktaşın rakip alandaki etkinliği ile negredo oyundayken beşiktaşın rakip alandaki etkinliği, topu rakip alanda dolaştırma süresi ve ceza alanı içi atraksiyon sayısı daha fazla oluyor. bu yüzden negredo’nun ilk 11’de olması ve cenk’in bir hamle oyuncusu olarak değerlendirilmesi şu aşamada doğru olur. 
ikincisi bu takımda talisca her halükarda sahada olmalı. evet maç seçiyor, türkiye liginde etkisiz ama beşiktaşta golü tanıyan, bilen 2-3 adamdan birisi. pas istasyonu olamaz, bitirici pas sayısı bir sezonda bir elin parmağını geçmez ama bir senede 10’a yakın hatta geçen tabela yapar. mevcut koşullarda talisca’dan vazgeçmek kolay değil. tolgay’ın ve oğuzhan’ın talisca etkisi doğurmadığını gördük. dolayısıyla talisca neden oyunda diye değil neden oyunda değil diye eleştirmek daha doğru olur.
üçüncüsü atiba ve medel birbirlerinin alternatifi değiller. medel atibanın yerinde oynadığında aynı etkiyi yaratmayacak. atiba medel birarada oynadığında da topal-josef gibi bir oyun ortaya çıkmayacak. medel çok farklı bir oyuncu. atibanın topu oyuna sokma süresi ve atiba oyunun içindeyken topun dolaşım hızı ile medelin topu oyuna sokma süresi ve medel oyundayken topun dolaşım hızı farklı. ama ofansif alanda etkili pas oranı da atiba lehine farklı. bence şenol güneşin zor tercihi burada olacak. medel farklı bir oyun dikte ediyor, atiba farklı bir oyun. medelin oynamasını canı gönülden isteyen birisi olarak şenol güneş’in medel konusundaki bütün tercihlerinin anlaşılması gerektiğini ve eleştirilmemesi gerektiğini düşünüyorum. 
ikinci yarı dişe diş geçecek. anadolu takımları güçlendi. tüm takımlar puan kaybediyor. girdiği pozisyonu gole çevirme oranı artan takım işi götürecek. o yüzden bence esas mesele negredo ve talisca’nın sürekli sahada olacakları bir seçeneğin yaratılması. bir de quaresma’nın sirk soytarılıklarının önünün alınması.

https://eksisozluk.com/entry/73063001

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşınız.

About