16 Eylül 2017 Cumartesi

Beşiktaşlı Bir taraftarın Ricardo Quaresma değerlendirmesi

bazı beşiktaşlı kardeşlerin anlamadığı bir şey var. quaresma'yı sevmemek nankörlük değildir, quaresma'nın takıma katkı yapmadığını düşünmek nankörlüktür. ikisi arasında büyük bir fark vardır.

+30 yaşlardaki beşiktaş taraftarının azımsanmayacak kadar büyük bir kısmı için quaresma hiç bir zaman gönülden sevilemeyecek bir beşiktaş futbolcusudur. burada bunu eleştirmek yerine anlamaya çalışsanız, acaba neden bu kadar fazla yaşlı beşiktaşlı bu adama hayran değil diye kendinize sorsanız belki beşiktaş kavramını daha iyi anlayabilirsiniz.

benim gibi dinazorlar için olcay şahan,quaresma'dan daha fazla beşiktaş'ı temsil etmektedir. bunu eleştirmek için hemen quaresma'nın olcay şahan'dan daha iyi olduğu savunmasına geçmeye gerek yok çünkü tartışılan bu değil.


tekrar etmek gerekirse quaresma beşiktaş'ın son 10-12 yılındaki en faydalı oyuncusudur. hele ki son 2 senedir takıma sınıf atlatan bir oyuncudur. fakat beşiktaş çizgisine ait kavramları sürekli ezen de bir insandır.

nouma takım arkadaşını savunmak için, beşiktaş'ı savunmak için rakip oyuncunun üzerine yürür. quaresma çalım yediği için, tekme yediği için gider oyuncuya arkadan dalar. bu ikisi birbirinden farklı şeylerdir.

lütfen artık quaresma'ya tapmayan beşiktaş taraftarını nankörlükle suçlamayın. bu sayı bir değil iki değil, eski nesilden binlerce çünkü. demek ki şifoları, rızaları, metinleri, madidaları, kuntzları, hatta ve hatta nartallo gibi yeteneksiz ama kartal ruhluları izlemek bizde bir beşiktaş kavramı oluşturmuş ve o kavrama quaresma'yı yakıştıramıyoruz. olcay feda'nın çimentosuydu, misyonunu tamamladı ve gitti. quaresma takımın sahada sınıf atlama değeri. fakat bundan fazlası değil. bazılarınız görmüyor ama kendinden daha fazla sevdiği hiç bir şey olmayan bu yetenek abidesi için beşiktaş sevgi filan değil. beşiktaşlıların ona sevgisi değer sadece. daha kötü oynadığı maçlarda sahadan çıkarken terbiyesizlik yapan adamla sadece biraz kötü oynarken porto'da sahadan çıkarken kibar/efendi adam arasındaki farkın sebebi, atiba'yı değil de onu boğazı yırtılana kadar pohpohlayan beşiktaş taraftarıdır.

her beşiktaş maçını izlerim, atiba ve ernst gibi çalışkanlık ve efendilik abidesi iki farklı dönem oyuncusunun saha ortasında isyan edip bağırdığı tek oyuncu olma özelliğini taşır quaresma. tabi ki yine sevin, hatta el üstünde tutun da, başkalarını farklı gözle gördüğü için nankörlükle suçlamayın.

kaynak:   https://eksisozluk.com/entry/70831918

1 yorum:

  1. 1. Quaresma'nin Besiktas sevgisini anlamak icin cok degil bir kac sene geriye gideceksiniz. Takimdan bir vebali gibi uzak tutulan, Samet Aybaba tarafindan bir kere olsun konusulmayan, Fikret Orman tarafindan bir hic sayilan ve kendi basina antreman yapmaya zorlanan, malzeme dahi verilmeyen biri Kalkti yine Besiktas ve Besiktas taraftari icin geri geldi. Bunu anlamaya cabalamayan, gider Olcay Sahan'i mihenk tasi olarak gorur.

    2. Quaresma Besiktas'a gelmis en profesyonel futbolculardan biridir. Ilk geldiginde, Almeida ve Fernandes gibi oyuncular Besiktas taraftarindan gordukleri muamele sonucu sapitmis, ozellikle Fernandes nerdeyse her gun gece kuluplerinde, orda burda olmayacak rezillikler yaparken Quaresma bir gun olsun Besiktas'a tek kelime getirecek harekette bulunmamistir. En sonunda azgin medya Quaresma'yi yesil pantalonla bulabilmis ve gazete sayfalarina tasiyabilmistir. Bu son derece ailesine ve taraftara duskun yildiz oyuncu ki daha sahadaki katkilarindan bahsetmedim, her zaman saha disinda kendini ve Besiktas'i onore etmek icin elinden geleni yapmistir.

    3. Gelelim asil ozelliklerine, futboluna ve Besiktas'a katkisina. Son iki senede kazanilan sampiyonluklarin ve Avrupa'daki basrilarin en buyuk mimarlarindan biridir. Zaten bu tarafini kimsenin tartisacagini zannetmiyorum. Quaresma sahada olmayinca takimin hucum gucu zayifliyor, rakip takimlarin kanatlardaki bekleri daha rahat bir sekilde ustumuze geliyorlar. Simdi birileri cikip, Quaresma savunma mi yapiyor diyecektir. Quaresma bir savunma oyuncusu degil. Bu tip yetenekli oyuncular savunma yapmiyorsa, buyuk takimlarda onlarin arkasi her zaman kapatilir. Ornegin Messi, Neymar, Ibrahimovic, Gomez v.b.

    Bunlardan sonra gelelim yasli taraftarlarin Quaresma'yi gonulden sevmemeleri meselesi. Ben sahsen 63 yasindayim ve Quaresma'siz bir Besiktas dusunemiyorum. Futbolu biraktiginda yerini kim dolduracak diye kara kara dusunuyorum. Bu arada Lens'i Quaresma ile mukayese edenlerin futbol bilgilerini de sorguluyorum. Lens kotu bir takimin one cikan bir oyuncusuydu. Quaresma ise cok iyi bir takimin hucum lokomotifi.

    Bu nedenlerle Quaresma'ya lafedenleri ve acimasizca elestirenleri Besiktas taraftari olarak goruyorum. Besiktas'li ve Besiktas taraftari ayri ayri bireylerdir. Besiktas'li, takiminin hic bir oyuncusunu ki hele Quaresma gibi ender yildizlarindan birini acimasizca elestirmez ve hakkinda orda burda olur olmaz konusmz. Besiktas taraftari ise konusur...

    YanıtlaSil

Lütfen değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşınız.

About