9 Ekim 2017 Pazartesi

Ekşi'den: fikstür sizi yanıltmasın Beşiktaşın gidişatı şampiyonluk yoludur

kaynak: https://eksisozluk.com/entry/71257195
yazar ekşi profili:

https://eksisozluk.com/biri/kasar-yaza

lig fikstürü feci şekilde yanıltıcıdır. sezonun akıbetinin ancak 25. hafta civarlarında belli olma nedeni budur. ama istatistik bize bazı fikirler ve yol haritaları verebilir. çünkü rakamlar öznel değildir. 


ligin 18 takımla oynandığı 1994-95 sezonundan beri 23 lig sezonu bitirdik. en çok puan toplayarak şampiyon olan takım 2002-03 sezonunda beşiktaş oldu. bu sezon beşiktaş, 85 puan toplamıştı. en düşük puanla şampiyon olan takımsa 2006-07 sezonunda 70 puanla fenerbahçe oldu. 

23 sezonun şampiyonlarının puanlarının ortalamasını alırsanız ortaya 77,69 çıkıyor. 23 sezonun sadece 3'ünde, 78 puana ulaşan bir takım ikinci olmuş. yani ligde 78 puana ulaşan takım %87 ihtimalle şampiyon takımdır. rakipleri ne yaparsa yapsın. 

beşiktaş 7 haftada 14 puan aldı. bu seyirle devam ettiğini varsayarsak 34. haftanın sonunda 68 puana sahip olur. ama eğer lig 8 takımdan oluşsaydı bu önemli bir veri olurdu. fikstür değişken olduğundan pek önemli değil. 

beşiktaş'ın önünde 27 maç daha var. bu 27 maçta hesabımıza göre alması gereken 64 puan daha var. yani beşiktaş'ın elinde kaybetme lüksü olan 17 puan var. bu hakkını artırmak yine beşiktaş'ın elinde. önemli maçlara "6 puanlık maç" denilme sebebi tam olarak budur. beşiktaş'ın şampiyonlukta yarışacağı rakibi her kim olursa, ona karşı alacağı bir galibiyet; kaybetme lüksü bulunan puanlara 6 puan daha ekler. çünkü bu şekilde ikincilik seviyesi düşürülmüş olur. 

#71131416 numaralı entry'de bir hesaplama yapmıştık. buna göre grupları tekrar yazacak olursak :

kolay maçlar : evde oynanan; osmanlıspor, gençlerbirliği, kardemir karabükspor, kasımpaşa, antalyaspor, akhisar belediyespor, kayserispor, göztepe, alanyaspor, yeni malatyaspor, sivasspor maçlarıyla deplasmanda oynanan; kayserispor, alanyaspor, yeni malatyaspor, osmanlıspor maçları bu kategoriye giriyor. bu maçlar genelde 3 puanla geçilmiş. (15 maç) 

orta seviye maçlar : evde oynanan; konyaspor, bursaspor ve başakşehir maçlarıyla, deplasmanda oynanan gençlerbirliği, sivasspor, göztepe, akhisar belediyespor, antalyaspor ve kasımpaşa maçları bu kategoriye giriyor. bu maçlar genelde kazanılsa da puan kayıpları da sıkça yaşanıyor. (9 maç) 



zor maçlar : evde oynanan; beşiktaş, galatasaray, fenerbahçe, trabzonspor maçlarıyla, deplasmanda oynanan; kardemir karabükspor, bursaspor ve konyaspor maçları bu kategoriye giriyor. bu maçlarda puan kayıpları sürpriz olarak algılanmıyor. (6 maç) 

çok zor maçlar : beşiktaş, galatasaray, fenerbahçe, trabzonspor ve başakşehir deplasmanları bu kategoriye giriyor. puan kaybı ihtimali çok yüksek olan maçlar. (4 maç) 

şimdi sadede gelelim. beşiktaş'ın şampiyon olması için bir formül yazabiliriz. bu formüle göre lig ilerledikçe şampiyonluğa ne kadar yakınsadığımızı görebiliriz. buna göre;

yapacağımız 15 kolay maçtan 41 puan çıkarırsak işler yolunda demektir. buna en mantıklı 13 galibiyet ve 2 beraberlikle ulaşabilirsiniz. beşiktaş şuana kadar bir kolay maç yaptı ve 3 puan aldı. bu seviyede kalan 14 maç için kaybetme lüksü olan 4 puan daha var.

yapacağımız 9 orta seviye maçtan 20 puan toplamalıyız. buna en mantıklı 6 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyetle ulaşabilirsiniz. beşiktaş şuana kadar 3 orta seviye maç yaptı ve 7 puan topladı. bu seviyede kalan 6 maç için kaybetme lüksü olan 5 puanı daha var.

yapacağımız 6 zor maçtan 11 puan toplarsak işler iyi gidiyor demektir. buna en mantıklı 3 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyetle ulaşabilirsiniz. beşiktaş şuana kadar 2 zor maç yaptı. bu maçlardan 4 puan aldı. kalan 4 maç için kaybetme lüksü olan 5 puan daha var. 

yapacağımız 4 çok zor maçtan 6 puan toplayabilirsek iyi durumdayız demektir. buna en mantıklı 2 galibiyet ve 2 mağlubiyetle ulaşabilirsiniz. beşiktaş şuana kadar 1 çok zor maç yaptı. bu maçtan 0 puan aldı. kalan 3 maç için 3 puan kaybetme lüksü daha var. 

tabii bu kategoriler arasında değişiklikler mümkün. mesela kolay maçlardan alınabilecek 15 galibiyetle hiçbir derbiyi kazanmanız gerekmeden şampiyon olabilirsiniz. bu açıdan bana göre ligin hiçbir maçı önemsiz değil. 

puan durumunda üstteki veya alttakileri takip etmeyi bırakalı çok oldu. geçen yıl bunu dayanak yaparak karamsar arkadaşlara umut vermiştim. yine öyle yapacağım. kapatın puan cetvelini, buradan takip edin. ne zaman bir kategoriden beklenmedik puanlar kaybedersek o zaman işler kötü gidiyor demektir. 

şuana kadar sadece kötü fikstür bizi puan cetvelinde geriye atıyor. ama geçmişe bakarsak bunlar son derece olağan. zafer yine bizim olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşınız.

About