1 Ekim 2017 Pazar

13 mayıs 1990 Dinamo Zagreb Kızılyıldız maçı Yugoslovyayı bölen Tekme

yugoslav futbolunun sona erdigi gün de diyorlar bu maca. 


zagreb'deki 40.000 kişilik maksimir stadyumunda dinamo zagreb - kızılyıldız rekabetine yakısır bir mücadeleye sahne olmasi beklenen mac hic oynanamamis, patlak vermesi an meselesi olarak tabir edilen ic savasin fitilini atesleyen bir olay olmustur.

zeljko raznatovic -nam-ı diğer arkan- önderliğinde belgrad'dan zagreb'e gelen 3000 küsür kişilik kızılyıldız taraftar grubu delije, mac daha baslamadan yerinde duramaz olmus, tribünlerdeki bariyerleri asip, karsi tribündeki evsahibi ekibin taraftar grubu olan bad blue boys tribününe saldirmiştir. her ne kadar bbbgrubu da sahaya dalip sirp fanatiklere saldirsa da, sahada görevli sırp çoğunluklu polis tarafindan feci şekilde tartaklanmiştir. macin görüntülerinde de görülebilecegi gibi, bu dakikadan sonra gözler, copla taraftara saldiran polisler, havada ucusan tekmeler, kafalarda kirilan bayrak sopalari, taraftarlari kovalayan itfaiye araclari gibi meydan savasini andiran görüntülere tanik olmustur. 

bütün bu olaylarin arasinda tarihe gecen bir enstantane ve bir kişi vardir. kızılyıldız oyunculari soyunma odasina döndükten dakikalar sonra dahi saha da kalan zagreb oyuncularindanzvonimir boban, sahadaki zagreb seyircilerinden birine girismekte oldugunu görüdgü bir polise, yaradanina siginip allah ne verdiyse ucak tekmeyle dalmistir. boban bu efsane olayin akabinde yugoslav futbol federasyonu tarafindan aylar süren cezalar almasina ve hakkinda davalar acilmasina ragmen, hırvat halkının gözünde bir kahraman olmayi basarmistir.

bu tekmenin ardindan yugoslav ligi bir sene kadar daha devam edebilmiş, artan politik kaosun ardindan slovenyahırvatistan,bosna hersek ve makedonya bagimsizliklarini ilan etmis, ve bundan da kısa süre sonra ülke tamamen iç savasin icine sürüklenmistir.

ic savasta bir cok bbb üyesi hırvat ordusunda yer alip savasmişken, delije'nin tribün lideri raznatovic sirp paramiliter kuvvetlerinin basina gecip, milosevic'in prensi namıyla bir cok korkunc katliami gerceklestirmiş, arkan lakabinin basina sirp kasabi ibaresini de almistir *.

görüntüler icin:
https://www.youtube.com/watch?v=tdzeyqduxye

edit: link yenilendi

link: https://eksisozluk.com/entry/11159642

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşınız.

About