25 Nisan 2017 Salı

58 sezonluk futbol liginde 60 şampiyon olmasını anlayamayan renkliler için gelsin

88 yıllık italyan futbol liginde 112 şampiyon olması.
şerefsiz italya
ahlaksız italya

63 yıllık hollanda profesyonel liginde 125 şampiyon olması.
mal hollanda







tff'nin şampiyonluklar skalası:




http://www.tff.org/default.aspx?pageID=379




türkiye futbol federasyonu 1923 yılında kuruldu. kurulduktan sonra da turnuvalar düzenlemeye başladı.
türkiye futbol şampiyonası tff'nin ülke çapında düzenlediği ilk turnuva idi. 1924'ten 1993'e kadar, arada yapılmadığı yıllar olsa da şampiyonlar çıkardı. fakat bu turnuva amatör bir turnuva idi. 1951'de türkiye'de futbolun profesyonelleşmesinden sonra hiçbir profesyonel takım bu turnuvaya katılmadı. futbol profesyonel olmadığı için bu turnuvanın şampiyonlukları sayılmıyor. eğer sayılsaydı fenerbahçe'nin 3, beşiktaş'ın 2 şampiyonluğu daha olması gerekirdi. bunun yanında gençlerbirliği, ankaragücü, göztepe, istanbulspor da bu kupanın profesyonellik öncesi şampiyonlarından.
milli küme ise 1936 - 1950 yılları arasında istanbul, ankara ve izmir takımları arasında düzenlenen deplasmanlı amatör lig. diğer şehirlerin takımları yoktu ve bu da amatör takımların katıldığı bir ligdi. burada da fenerbahçe 6, beşiktaş 3, galatasaray ise 1 kere şampiyon oldu. amatör olduğu için bu kupanın şampiyonları da olaya dahil olmadı.
1951 yılında türkiye, futbolda profesyonelleşme kararı aldı ve ülkedeki bazı takımlar profesyonelliğe geçti. bunun ardından istanbul, ankara ve izmir'de profesyonel ligler kuruldu. her lig kendi şampiyonunu çıkarıyordu. daha sonra federasyon uefa'ya şampiyon kulüpler kupası'na katılmak istediğini bildirdi. uefa onayı geldikten sonra, şampiyon kulüpler kupası'na katılacak takımı belirlemek için 3 profesyonel ligden takımların katıldığı bir turnuva düzenlendi. iki kere düzenlenen bu turnuvanın her ikisini de beşiktaş kazandı. işte beşiktaş'ın şampiyonluk sayısının 2 fazla olmasının nedeni de bu iki turnuva. türkiye çapında ilk kez profesyonel takımların katıldığı bu iki turnuvayı kazanıp, türkiye'nin şampiyonu olarak ülkeyi şampiyon kulüpler kupası'nda temsil ettiği için beşiktaş'ın bu şampiyonlukları kabul edildi. bu 2 sezonun ardından ulusal lig kuruldu. fakat fenerbahçe'nin şampiyon olduğu ulusal ligin ilk sezonunun, beşiktaş'ın şampiyon olduğu önceki 2 sezondan neredeyse hiçbir farkı yoktu. şehir takımları yine kendi aralarında oynuyor, ardından da şampiyon olan tek takım, yani fenerbahçe, belirleniyordu. bu sezon sonunda liglerindeki sıralamalara göre her şehirden değişik sayıda takım alınarak, yeni bir lig kuruldu. bizim bildiğimiz anlamda ilk sezon da, şu an kabul ettiğimiz tarihte değil, ondan 1 sezon sonra başladı.
fenerbahçe ile aynı şartlarda şampiyon olmuş beşiktaş, şampiyonluklarının sayılmasını istedi. tff ise şampiyonlukların sayılmayacağını, ama isterse şampiyon olmuş gibi yıldız takabileceğini söyledi. bunun ardından uefa'ya başvuran beşiktaş, şampiyonlukların tescilini aldı.

hikaye bundan ibaret. fenerbahçeliler, amatör de olsa, önceki şampiyonlukların da sayılması gerektiğini savunuyorlar. galatasaraylılar ise olaydan çok haberdar değiller, çünkü onların bu süreçte pek şampiyonlukları yok.

alıntılar:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşınız.

About