28 Nisan 2017 Cuma

Beşiktaş 2017-2018, Şenol Güneş ve yaş ortalaması üzerine

ideal 11’inin mevcut yaş ortalaması 29.
fabri 29
adriano 32
tosiç 32
marcelo 29
g.gönül 32
atiba 34
oğuzhan 24
quaresma 33
babel 30
talisca 23
cenk/abu 25

yani her şey aynı kalsa gelecek sezon 30 olacak.
bana göre çok problemli bir durum teşkil etmiyor.
25-26 yaş ortalamalı bir takımla baskı altında kırılıp başarıyı kıl payı kaçıracağıma bu kadro ile 1 sezon daha şampiyon olup seri yaparım, maddi manevi zirveye vururum, sonra küçük dokunuşlarla durumu idare ederim. zaten sanki türkiye’de genç veya olgun-genç yaş ortalamalı bir takıma 3 sezon sabrediliyor ve bozulmadan korunulabiliyor. geçiniz efendim.

önemli olan bu kadroda rotasyon yapacak oyuncuların bulunması. örneğin gökhan inler, aras, ömer neredeyse hiç kullanılmıyor. tercih meselesi. şenol hoca’ya işini öğretecek değiliz, kendisi süper lig tarihinin en çok maça çıkmış ikinci hocası. ancak gelecek sezon gerçekten oynayacak yani güvenle kullanılabilecek rotasyon oyuncuları şart oğlu şart. 30 yaş ortalamalı bir ilk 11, bu ön kabul ile bir sorun teşkil etmez. ama tabii ki, mevcut sezonda olduğumuz gibi 14 kişi ile üç kulvarda ilerlemeye çalışacaksak çalışmaz uzun vadede bu plan. hoca kendi beğendiği, seçtiği, güvendiği yedek adamları bulup getirsin. atıyorum bonservisi elinde ekipten serdar gürler olur, serdar taşçı olur, o olur bu olur.

yaş ile ilgili bir iki ufak nokta da vereyim;
talisca en genç düzenli 11 oyuncumuz, o hariç yaş ortalamamız 1 yaş artıyor.
gökhan töre ve caner erkin’in, quaresma ve adriano yerine ilk 11’e monte edilmesi yaş ortalamamızı 1 yaş azaltıyor.

yani örneğin gelecek sezon, talisca gidip adrinao ve quaresma ilk 11’de devam ederse (veya gelecek oyuncuların mevcutlarla aynı yaşta olacağı düşünülürse) yaş ortalamamız 31 oluyor. bu noktada yaş bağlamında töre ve caner’in ilk 11’e montesi kritik. talisca’nın kalması da.

tüm bunların ötesinde ise, kadronun anlam kazanbilmesinin en önemli ön şartı şenol güneş’in sözleşmesinin uzatılması. sanırım iş mayıs ayında şampiyonluğun ilanına kaldı. hoca’ya gereken onurlandırma yapılıp bana kalırsa en az 3-4 sezonluk daha kontrat önerilmeli. hoca’nın farklı düşünceleri var ise, ki buna saygı duymak gerekir, en azından 1 sezon daha kalması sağlanarak üst üste 3 şampiyonluk rekorumuzu egale etme vizyonu kovalanmalı. zira bu yaklaşık 20 yıl sonra (97-98-99@gs) türkiye ligi’nin gördüğünü en büyük dominasyon olacak ve öncekinden farklı olarak mali güç konsolidasyonu ve rakiplerle aranın açılması konusunda bulunmaz bir fırsat sağlayacak. takip eden sezonlarda, son şampiyon ve/veya son şampiyonlar ligi katılımcısı takım zaten +150 milyon lira civarında bir avantajla sezona girecek ki, bu 4 büyükler hariç her takımın yıllık gelirinden tek başına büyük bir kalem.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşınız.

About