13 Haziran 2017 Salı

Beşiktaş transferde ne yapmalı

ekşisözlükten alıntıdır: https://eksisozluk.com/entry/68790168

modaya uyalım biraz da biz kasalım.

episode 1: kale

fikret orman, zamanında "adaletli bir maaş politikamız olmalı" diyerek 600bin euro alan cenk gönen'in maaşını durduk yere 1m euro'ya çıkarmıştı. şimdi bakıyoruz fabri 1.1m euro, tolga 1.3m euro alıyor. evet fikret orman haklı, maaş politikanız adaletli olmazsa takımda huzursuzluk olur, olmasa bile medyaya "talisca ben de aboubakar ile aynı parayı istiyorum dedi rest çekti" gibi asparagas haberler üretme fırsatı verirsiniz.

ben ona allah'ın bir lütfu diyorum. sizler fabri. fabri ikinci yılında garanti para 1.2m euro alacak, sözleşmesi böyle. yeterli mi yeterli, ama ufak bir jest ile tolga zengin'den az olmaması açısından 1.3m euro yapılmalı.

gelelim tolga zengin'e. beğenelim veya beğenmeyelim tolga zengin bu sene oynadığı maçlarda(3 lig, 4 kupa, 1 şampiyonlar ligi)(benfica maçında oyunun kaderini değiştiren topu çıkarmıştı maç 1-0 iken) hazır bir görüntü çizdi. eyvah tolga mı oynayacakmış dediğimiz bu maçlarda tolga beklenenden iyi performans gösterdi uzun süre yedekte beklemiş maç oynanamamış bir kaleci için. beşiktaş gibi 3 kulvarda mücadele eden bir takım için yedekteki kalecisinin hem yedek kalmayı sorun etmeyecek, hem de oynadığında takım kalitesine göre sırıtmayacak bir kaleci olması önemli. tolga zaten yapısı itibariyle sırıtmıyor ekşi suratını yediğim. homegrown olduğunu da düşünürsek kalmasında fayda var.

umarım utku'yu yakın zamanda takıma katabiliriz. mrmic gibi bir antrenör, önünde fabri gibi bir örnekle çalışmanın faydasını görecektir. 1-2 sene içinde beşiktaş'ın ilk 18'inde olmalıdır.

episode 2: defans

en sorunsuz ve en kuvvetli olduğumuz bölgeyi yani bekleri hiç konuşmayacağım. çünkü sadece adriano'dan bahsetmeye kalksarsam yazıyı bitiremem. 2-3 sene kalırsa beşiktaş'ın hagi'si olur diyeyim siz anlayın. o yüzden hemen stoper'lere geçiyorum.

beşiktaş bir sol stoper almak zorunda. tosic başarılı bir sezon geçirdi mi? evet diyorlar. kime göre? kendisine göre. bana göre kesinlikle değil. çünkü tosic bir stoper değil. bir stoperde olması gereken hiçbir özelliğe sahip değil. bu sebeple kendi açısından başarılı diyorum. yaptığı hatalar saymakla bitmez ama stoper olmadığı için kızamıyorum.

yıllardır vida'yı son avrupa şampiyonasından sonra da pazdan'ı istiyordum beşiktaş'a. şu sıralar vida konuşuluyor. kesinlikle avrupa'nın üst düzey stoperlerinden. yaşı da uygun. hırvat milli takımında mitrovic ile beraber oynuyorlar. hırvatistan milli takımının kadro değeri 280m euro beyler. forvette mandzukic, kanatta perisic, orta sahada modric oynuyor. bu takımın teknik direktörü defansta tandemi mitro ve vida'dan kuruyorsa mitro o kadar da yabana atılacak bir adam değil demektir. vida ile beraber oynadıkları milli maçları izledim. vida zaten lider ve öğretmen özellikli bir stoper. mitrovic'in gelişmesi açısından değerlendirirsek vida'yı transfer etmek kadro planlaması açısından hem akılcı hem karlı olacak gibi duruyor.

marcelo için lyon şayet 8m euro veriyor ve marcelo da gitmek istiyorsa, kim olsa marcelo'yu satar. stoperde son 5 yılda 1 kere şansımızın tuttuğunu düşününce, marcelo umarım gitmek istemez diye dua ediyorum.

ersan'ı şenol güneş'in düşünmediği çok açık. atınç'a gelirsek homegrown ve altyapı olduğu için tekrar kiralanacaktır.

episode 3: orta saha

talisca severler direk episode 4'e geçebilir.

talisca bu sene şampiyonlar liginde 2 maçta oynadı, bunlardan sadece birinde 90dk oynadı, diğerinde 45dk. napoli maçını saymıyorum, çünkü 1dk sahada kaldı. şampiyonlar ligindeki kaliteli oyunumuzu talisca'ya değil talisca'sızlığa borçluyuz. çünkü yerine koyduğumuz adamlar yardımlaşan, koşan, basan, pas yapan oyuncular oldu. şampiyonlar ligi gibi seviyelerde 2. ve 3.bölgede bağlantı noktanız olan pozisyona talisca gibi koşmasın, ama fırsat bulunca yapıştırsın bir tane, 90dk yatar 1 frikik atar maçı alır belki dediğiniz bir oyuncu koyarsanız sizi paket eder yollarlar. hadi uefa'da ve türkiye liginde eyvallah. hatta türkiye liginde talisca'nın olmadığı maçlarda da skor üretmekte zorlandık. çünkü türkiye ligi gibi bir seviyede, rakibe önlem alayım, pozisyon vermeyeyim, önce gol yemeyeyim diye düşünerek oynamıyorsunuz, ben beşiktaş'ım, rakip bana önlem alsın diyip allah allah diye saldırıyorsunuz ve talisca gibi oyuncularınız elini kolunu sallaya sallaya leblebi gibi gol atabiliyor. amma velakin şampiyonlar ligi çok ayrı bir seviye agalar. orada daha modern, daha elit, daha akılcı, daha bilimsel, daha futbolun doğruları ile oynamanız gerekiyor. talisca da bu sistemde zayıf halka oluyor.

işbu sebeple ben jose sosa gibi juan mata gibi miralem pjanic gibi modern ofansif orta saha bir oyuncunun transfer edilmesinden yanayım. çünkü o bölgede ne oğuzhan ne tolgay sırtı dönük oynayamıyorlar. bu tip oyuncular(bahsettiğin jose sosa gibi) önümüzdeki dönemde oğuzhan veya tolgay ayrılırsa kolay maçlarda 8 numaraya çekebileceğiniz, talisca'yı yine 2.forvet gibi kullanmanıza imkan sağlayabilirler.

quaresma, gaziantepspor maçından sonra kendisine sorulmasını bile beklemeden "bu sene çin'e gitmeyeceğim" dedi. fikret orman, quaresma 2018 dünya kupası sebebiyle bu sene gitmeyecek dedi. sonuç? quaresma kalacak. bu net. kalmalı mı? takıma faydalı mı zararlı mı? zararı da var faydası da. sadece türkiye liginde oynasak kalmasın derdim. ama şampiyonlar ligi gibi bir seviyede quaresma gibi oyunculara ihtiyacınız oluyor. o seviyeler bir alışkanlık, bir tecrübe meselesi. adriano ve quaresma bu sene şampiyonlar liginde oynadıkları futbol haricinde takımı psikolojik olarak o seviyede dirençli kılmada çok başarılı oldu. bunları görmek lazım. şenol güneş de görüyor. quaresma'dan vazgeçmemesinin, napoli maçında adriano'yu sol açık oynatmasının sebebi bu.

babel. sadece çektiği videolar için bile takımda kalması gerekiyor. takım ruhuna çok pozitif katkı veren bir oyuncu. kariyer sezonlarından birini bu sene yarım sezon ispanya yarım sezon türkiye olmak üzere yaşadı. 37 maç 13 gol 5 asist. yürü be.

babel ve quaresma ile forma savaşı verecek kalitede bir kanat forvet almamız gerekiyor. quaresma'nın çizgi oyuncusu olduğu, koşu yoluna değil ayağına top isteyen bir kanat olduğu malumunuz, olcay gibi basmadık yer bırakmayacak, kendini unutturacak, defans arkasına koşular yapacak, gol ve asist'ler üretecek bir kanat oyuncusuna çok ihtiyacımız var. visca bu bölge için transfer edilebilecek en sorunsuz, en formda, en risksiz oyuncudur. başakşehir kulübü ile olan iyi ilişkilerimiz de düşünülünce bu transferin mümkün olduğunu düşünüyorum.

bunun dışında takımda kalırlarsa cenk ve aboubakar da duruma göre kanat oynayabilen oyuncular. tek bir kanat oyuncusu transferi bu açıdan yeterli olacaktır.

episode 4: forvet

cenk 20 milyon euro len mq cilere hem katılıyorum hem gülüyorum. kabul cenk çok spektaküler bir golcü. avrupa'ya gidip üstüne koyup bir dünya yıldızı da olabilir, yerinde sayıp fiyasko ile geri de dönebilir. avrupada sayılı golcü cenk'in gol repertuarına sahip. ama bana gol repertuarında ceşitlilik değil, gol sayısında zenginlik lazım. hala mobil oynamayı öğrenemediği için, hala kaliteli stoperlerin altında ezildiği için yeterince gol pozisyonuna sokamıyor kendini. değerini bulursa satılmalı, kadroda kalırsa da milli takım forvetidir, yedek kalmayı sorun etmez, takım ruhuna pozitif katkı yapar.

aboubakar. senin allah müstahakını versin kara oğlan. nasıl ki gol attıktan sonra gol sevinçlerinde şaşırıyorsun, ben de attığın ve atamadığın gollere şaşırıyorum. ama şöyle bir şey var son 3 yıldır üstüste şampiyonlar liginde oynamış(chelsea, napoli, shaktar gibi takımlara karşı) ve 16 maçta 9 gol atmışsın. afrika kupası finalinde kupanın en güzel golünü atarak takımına kupayı kazandırmışsın. yaşın 24. bonservis bedelin 10m euro. seneye beşiktaş ile tekrar şampiyonlar liginde ve belki sezon sonunda dünya kupasında oynar ise değerini ikiye katlama ihtimali, ihtimalden de öte bir gerçeklik gibi duruyor. ama ffp nedeniyle kendisine 10m euro verilecekse, başka bir takımda kalması gereken feda edilmeli gibi görünüyor.

aboubakar kalsa da kalmasa da 29-33 yaş bandında, bonservis bedeli olmayan veteran bir santrafor kesinlikle takıma kazandırılmalı. bu isim kolaya kaçarsak demba ba olacak gibi gözüküyor.

(bkz: bitti demediniz mi lan)

dediğinizi duyar gibiyim. toparlıyorum.

beşiktaş'ın oyun anlayışı da göz önüne alınınca transfer ihtiyacımızı şu şekilde özetleyebilirim;

avrupa'da ismi ve kariyeri olan milli takım oyuncusu bir stoper.

modern ofansif orta saha/oyun kurucu.

forvet özellikli kanat oyuncusu.

veteran pivot santrafor+aboubakar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşınız.

About