17 Mart 2017 Cuma

Kredi Kartı Kullanımında Yapılan En Yaygın 10 Büyük Hata

Kredi kartları, bizleri kandırmasına izin verdiğimiz şirin görünümlü düşmanlarımızın başında gelir. Cebimizde bir kredi kartsa eğer, ne yapar eder mutlaka onunla gereksiz bir harcama yapma yoluna gideriz. Sanki daha sonradan kredi kartı ile yaptığımız harcamaları biz ödemeyecekmişiz gibi harcama yaparken, borcumuzu ödeme zamanı geldiğinde ise kara kara düşünürüz. Kredi kartı kullanımı, ülkemizde oldukça bilinçsiz bir şekilde kullanılmaktadır. Bu konuda devlet de gerekli yasal düzenlemeleri yaparak bu konuda gerekli çalışmaları yaptı. Yapılan yasal düzenlemeler ile taksit sayılarına sınırlandırmalar yapılırken, bazı sektörlerde ise taksitli alışverişler tamamen kaldırıldı.

Kredi kartları, aslında doğru şekilde kullanıldığında oldukça faydalıdır. Ama bunu doğru olarak yapabilen kişi sayısı da çok azdır. İşte kredi kartı kullanımlarınızda yapılan 10 büyük hata:

Kredi Kartı Sözleşmesini Okumamak

Kredi kartı için başvuru yapıldığında, bankalar kredi kartı sözleşmesini önümüze sunar. Ancak bu sözleşmeyi okuyan kişi sayısı yok denecek kadar azdır. Kredi kartı başvuran herkesin tek bir amacı vardır. Kredi kartını bankadan almak ve hemen kullanmaya başlamaktır. Okumadığımız kredi kartı sözleşmeleri daha sonradan başımızı ağrıtabiliyor. Kart kullanımı ile yaşadığınız problem için bankaya şikayette bulunulduğunda, bankadan bu durumun sözleşmede belirtildiği bilgisiyle karşı karşıya kalınıyor. Bu da hiçbir hak ve talepte bulunamayacağınız anlamına geliyor. Kredi kartı kullanımlarınızda sorun yaşamam adına mutlaka sözleşmeyi okumanız da fayda var.

Zamanında Ödeme Yapmamak

Kredi kartıyla bilinçsizce daha sonrasını düşünmeden harcamalar yapıldığında, fatura ödeme zamanı geldiğinde maddi problemler gün yüzüne çıkıyor. Kredi kartınızın ödeme günlerinde mutlaka elinizde, ödemelerinizi yapacak kadar bir bütçe bulunması gerekiyor. Ödeme yapmadığınız zaman veya geciktirdiğiniz zaman, banka tarafından uygulanan faizler de ödenmek durumunda kalınıyor. Çok yüksek gelmese de zaman içerisinde topladığınız zaman ödediğiniz faiz tutarları oldukça yüksek bir meblağ oluşturuyor.

Sadece Asgari Tutarı Ödemek

Kredi kartı kullanımlarınızda mutlaka o ay içerisinde ödeyebileceğiniz tutarlarda harcama yapmanız gerekmektedir. Aksi takdir de sürekli asgari tutarı ödeyen biri haline gelebilirsiniz. Asgari tutarı ödemek, birçok kredi kartı kullanıcında alışkanlık haline gelmiştir. Bankaların en çok sevdiği müşterilerinin başında da sürekli asgari tutarı ödeyen kişiler gelir. Asgari tutarı sürekli ödeyen kişiler, banka tarafından uygulanan faizleri de ödemek zorunda kalır. Her ay faiz ödememek için, mutlaka tüm borcunuzu tek seferde ödemeyi planlamalısınız.

Kredi Notunu Yükseltmeyi Planlamak

Kredi notunu yükseltmek için kredi kartını doğru bir şekilde kullanmak önemlidir. Kredi notunuzu yükseltmek için kredi kartı kullanmaya karar verdiyseniz eğer, mutlaka bu amacınız doğrultusunda harcamalar yapmalısınız. Ödeyemeyeceğiniz borçlara sahip olursanız eğer, kredi notunuzu yükseltmek yerine düşürebilirsiniz.

Nakit Avans Çekmek

Bankalar, üzerinize tanımlanmış olan kredi kartınız üzerinden nakit avans vermektedir. Nakit paraya ihtiyacınız olduğunda, kredi kartınızdan para çekimi yapabilirsiniz. Ancak, çektiğiniz nakit avans tutarı üzerinden de bankaların uyguladığı faizler bulunuyor. Bankadan bankaya değişkenlik gösteren faiz oranlarıyla nakit avans çekmek, çok büyük ihtiyacınız olmadığı durumlar haricinde kesinlikle uzak durulması gereken bir işlemdir.

Kartın Kapatılmasına Neden Olmak

Kredi kartının bilinçsiz kullanımı sonucu ortaya çıkan borcunuzu ödeyememe durumunda, hesabınızın kapatılmasına neden olabilirsiniz. Borcunuzu ödeyemediğinizde, bankalar borcunuzu ödemeyebilmek için belirli bir süre tanımaktadır. Bu sürecin sonunda borcun ödenmemesi durumunda eviniz gelen tebligatla karşı karşıya kalabilirsiniz. Borcunuzu ödememekte ısrarlıysanız eğer, kartınızın kapatılmasına, yasal işlem başlatılmasına ve kredi notunuzun düşmesine neden olabilirsiniz.

Ödüller İçin Kredi Kartı Kullanmak

Alışveriş tutkunlarının yaptığı en büyük hatalardan biri de ödüller için kredi kartı kullanmaktadır. Yaptığınız alışveriş karşılığında verilen ödüller için, bilinçsiz şekilde kredi kartı kullanımı yapılmamalıdır. Bu durum karşısında ödemeler de sıkıntı yaşayabilir ve kredi notunuzun düşmesine neden olabilirsiniz.

Hesabı Düzenli Kontrol Etmemek

Kredi kartı kullanan kişilerin çok az bir kısmı hesabını düzenli olarak kontrol etmektedir. Kart kullanımlarınızdan kaynaklanan faiz oranları, alışverişlerinizdeki taksitlerden kaynaklı faizler gibi işlemlerinizi kontrol etmek, daha bilinçli şekilde kart kullanmanızı sağlamaktadır. Kredi kartlarınızı, internet üzerinden de bireysel şubeden detaylı inceleyebilirsiniz.

Zengin Görünmek İçin Kart Kullanmak

Standart bir şekilde hayatına devam eden kişiler dışında, bazı insanlar sırf zengin görünme adına kredi kartları kullanmaktadır. Limitsiz kredi kart sahibi olduklarını her fırsatta dile getiren bu kişiler, yaptıkları harcamalar ile bazı dönemlerde ciddi sıkıntılarla karşı karşıya da kalabiliyor. Eğer maddi durumunuz iyiyse, kesinlikle bir zenginlik göstergesi olarak kredi kartı kullanımı yapmamanızı tavsiye ederim.

Aktif Olan Kartı Kullanmamak

Bir kredi sahipseniz ve sürekli kullanmıyorsanız eğer, kartınızı kapatma yoluna gidebilirsiniz. Aktif olan kartlar, kredi notunuzu olumsuz yönde etkileyebiliyor. Uzun sürek kullanılmayan kredi kartları, bir süreden sonra inaktif olarak görünmektedir. Bankalarda olumsuz bir izlenim yaratmamak için, adınıza tanımlanan kredi kartınızı kapatabilirsiniz.

Kredi kartı kullanımı konusunda problemler yaşıyorsanız eğer, belirtilen 10 hata üzerinde mutlaka kendinize pay içtiğiniz maddeler vardır. Kart kullanımı konusunda bu durumlara karşı daha dikkatli bir tavır sergilediğinizde, kredi kartından kaynaklanan problemlerinizi ortadan kaldırabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşınız.

About