25 Şubat 2017 Cumartesi

CAS'da görülen dava üzerine

Faiktribunu.com dan alıntıdır.


Daha uzun yazmayı düşündüğüm bir konuda ortalıkta bizi de işin içine katan dedikodular olduğu için sonra detaylandırmak üzere kısa yazacağım. CAS bir spor anlaşmazlıkları temyiz mahkemesi. UEFA’nın ve TFF’nin de tanıdığı karar merci. Görülen dava ve alınacak karar Trabzonspor’un UEFA, TFF ve Fenerbahçe hakkındaki başvurusu. CAS 2013 yılındaki Fenerbahçe temyizini karara bağladığında şike suçunu sabit gördü. Fenerbahçe’de bu temyiz sırasında tapelerin varlığını inkar etmedi sadece tercümelerin özensiz ve UEFA’nın kararda kullandığı tapelerin işine geldiği gibi seçildiğini söyledi.


CAS yerel mahkeme kararlarından yararlansa bile onları tanımak zorunda değil. Üstelik delil toplama usulsüzlüğüyle falan ilgilenmez. Yani CAS açısından Fenerbahçe şike yaptı. Davada görülen mesele, bu sabitse; Trabzon’un şampiyonluğu niye tescil edilmedi, zararları niye karşılanmadı ve yerel federasyon neden Fenerbahçe’yi cezalandırmadı.


Beşiktaş bu davada taraf değil. Tanık olarak bile çağrılmadık.


Bu aralar verilecek denen karar bu davanın kararı. UEFA benim yerel federasyona karışma yetkim yok diye kendini kurtarmaya çalışıyor. CAS bunu kabul eder veya etmez her halükarda UEFA’ya “tamam sen işini yapmışsın kenara çekil” deyip direk TFF’ye de yüklenebilir.


TFF’nin kendi kanun ve statüsüne göre hem UEFA hem CAS kararları bağlayıcı:


Madde 64 Spor Tahkim Mahkemesi (CAS/TAS)


1. FIFA ve UEFA Statüleri uyarınca, kesin ve bağlayıcı bir FIFA veya UEFA kararına yönelik tüm itirazlar İsviçre Lozan’da bulunan Spor Tahkim Mahkemesi (CAS/TAS) tarafından ele alınır. Ancak CAS/TAS, oyun kuralları ihlalleri, FIFA ve UEFA Statülerinin ilgili hükümleri doğrultusundaki askıya almalar veya TFF’nin bağımsız ve usulüne uygun olarak oluşturduğu Tahkim Kurulu tarafından alınan kararlar aleyhindeki itirazlara bakamaz.


2. TFF, kendisinin ve üyelerinin, futbolcuların, resmi görevlilerin ve müsabaka organizatörleri ve futbolcu temsilcilerinin FIFA veya UEFA organları ile CAS/TAS tarafından alınan ve kesinleşen tüm kararlarına tam olarak uymasını sağlar.


Genel durum şu; Trabzon şampiyonluğunu tescil ve zararlarını tazmin sonucu çıkabilir ki bence bu çıkacak. Bunun dışında TFF’ye “az ceza vermişsin Fenerbahçe’yi küme düşür” diye de bir karar eklenebilir. Bunun olma ihtimalini daha az görüyorum.


İşin içine bizim katılmaya çalışılmamızın sebebi kararı TFF’ye uygulattırmamak. “TFF’de fetöcüler var” meselesi, bunu uygularsanız teröristsiniz gözdağıydı. Rıdvan’ın başkanlığı atağı da büyük ihtimalle bu kararı uygulamayacak federasyon başkanı aramakla ilgili.


Yıldırım Demirören ileride UEFA’da görev almak istiyorsa bu kuralı uygulamayan Başkan olamaz.


İstifa ederse bizi kurtarmak için değil, ki tekrar söylüyorum CAS kararı bizimle ilgili çıkmayacak, uygulama diye siyasi baskı gelirse “istifa edeyim yerime uygulamayacak biri gelsin” diye olur.


Ben Trabzonspor’um politik erk’e sormadan bu davayı açabileceğini düşünmediğim için bunu olası görmüyorum.


Bu karar gelirse uygulanacak. Uygulanmaması kulüp takımlarımızın ve milli takımın uluslararası turnuva ve kupaları yıllarca katılmaması demek.


En az kaos yaratacak seçenek şampiyonluğun tescili, zararların tazmini ile hayatın kaldığı yerden devamı olur. Küme düşürme baskısı gerçekten ortalığı karıştırır.


Aşağıya Trabzonspor heyetinin CAS duruşması sonrası avukatlarıyla birlikte yaptığı açıklama videosunu ve 2013 CAS Fenerbahçe temyiz kararının orijinal linkini koyuyorum.


Konuyu daha sonra detaylı yazacağım.


https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1333304393367882&id=121344381230562&refsrc=https%3A%2F%2Fm.facebook.com%2Fstory.php&refid=9&_rdr#_=_


http://www.tas-cas.org/fileadmin/user_upload/Award_3256_FINAL_internet.pdf

Cem Fante

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşınız.

About