Yıldız kümesi veya yıldız sistemi olarak adlandırılan galaksi, yıldızlar, gazlar, asteroitler, tozlar ve karanlık maddelerden oluşan bir sistemdir. Kara delik olarak bilinen merkezi bir güç bütün bunları bir arada tutar. Evren ise uzaydaki dünya ve diğer gök cisimlerinden oluşur. Güneş sistemi evrenin bir parçasıdır.
Bir galaksi evrenin bir parçasıdır. Evrenin içinde her şey olduğu için galaksiden daha geniş bir kavrama sahiptir.
Bir galaksi trilyonlarca yıldızlı devlerden ve milyonlarca yıldızlı cücelerden oluşabilir. Bu yıldızların merkezdeki kütleye dolaştığı biliniyor. Uzayda çok sayıda galaksi vardır. Birkaç teori, görünmez olduklarından haberdar olmadığımız pek çok galaksinin bulunduğunu belirtmektedir.
Evren hakkında konuşurken, çevremizdeki her şeyden oluşabilir. Dünya, enerji, gökyüzü, galaksiler ve çevremizdeki her şey “evren” terimi altındadır.
“Galaksi”, Yunanca “süt” anlamına gelen “galaxias” sözcüğünden alınmış bir terimdir.
Bir galaksinin biçimi ve boyutları farklıdır. Genel olarak, bir galaksi eliptik, spiral, çubuklu spiral ve düzensiz bölünmüştür.
Big Bang Teorisi uyarınca, evrenin Planck çağı olarak bilinen aşırı derecede sıcak ve yoğun bir evreden genişlediği bilinmektedir. Planck çağından beri evren her zaman genişlemektedir. Evrenin 13.75 milyar yıllık bir yaşı olduğu söylenir.
Güneş Sistemimiz, yıldızımız, Güneş ve yörünge gezegenlerimiz (Dünya dahil), sayısız ay, asteroitler, kuyrukluyıldız malzemesi, kayalar ve tozdan oluşur. Güneşimiz Samanyolu galaksimizdeki yüz milyarlarca yıldız arasında sadece bir yıldızdır. Güneşi bir kum tanesinden daha küçültirsek, Güneş Sistemimizin elinizin avucuna sığacak kadar küçük olabileceğini düşünebiliriz. Plüton avucunuzun ortasından bir buçuk kilometre uzakta kalır.
Senin elindeki Güneş Sistemi ile bu ölçekte Samanyolu Galaksisi, 200-400 milyar yıldızıyla Kuzey Amerika’ya yayılacaktır. Galaksilerin büyüklükleri farklıdır. Samanyolu büyüktür, ancak Andromeda Galaxy komşumuz gibi bazı galaksiler daha büyüktür.
Evrenin tümü galaksidir – milyarlarca! NASA’nın teleskopları, kendi ötemizdeki galaksileri zarif detaylarla incelememize ve gözlemlenebilir evrenin en uzak mesafelerinden keşfetmemize izin verir. Hubble Uzay Teleskobu, evrenin en derin görüntülerinden biri olan Hubble Aşırı Derin Alan görüntülerini oluşturmuştur. Yakında James Webb Uzay Teleskobu evrenin en başında oluşan galaksileri keşfediyor olacak.
Dünyamızdaki milyarlarca kişiden birisiniz. Dünya Güneş Sistemimizde Güneş’le dönüyor. Güneşimiz Samanyolu Galaksisinde milyarlarca yıldır bir yıldızdır. Samanyolu Galaksimiz, Evrendeki milyarlarca galaksinin arasında yer alan bir galaksidir. Evrende eşsizsiniz!
Galaksi ile Evren Arasındaki Fark
- Galaksi evrenin bir parçasıdır.
- Yıldız kümesi veya yıldız sistemi olarak adlandırılabilecek olan galaksi, yıldızlar, gazlar, asteroitler, tozlar ve karanlık maddelerden oluşan bir sistemdir. Evren uzaydaki dünya ve diğer gök cisimlerinden oluşur. Güneş sistemi evrenin bir parçasıdır.
- “Galaksi”, Yunanca “süt” anlamına gelen “Galaxias” sözcüğünden alınmış bir terimdir.
- Big Bang Teorisi’ne göre, evrenin Planck çağı olarak bilinen aşırı derecede sıcak ve yoğun bir evreden genişlediği bilinmektedir. Planck çağından beri evren her zaman genişlemektedir.
- Bir galaksinin biçimi ve boyutları farklıdır. Genel olarak, bir galaksi eliptik, spiral, çubuklu spiral ve düzensiz bölünmüştür.
Galaksi ile evren arasındaki fark özetle bu şekilde. Sizin de ekleyecekleriniz varsa yorum bırakınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşınız.