17 Ağustos 2017 Perşembe

Bitcoin nedir? Bitcoin nasıl satın alınır?


2017 yılında yüzde 350 değer kazanan sanal para birimi Bitcoin nedir? İlginin çığ gibi büyüdüğü Bitcoin nasıl satın alınır? Bir (1) Bitcoin'in fiyatı ne kadar? İşte Bitcoin hakkında bilmeniz gereken her şey...
Bitcoin dünya çapında bir çeşit kripto para ve dijital ödeme sistemidir. Satoshi Nakamato isimli dı bilinmeyen bir programcı ya da bir grup programcı tarafından ortaya çıkarılan Bitcoin 2009 yılında açık kaynak kodlu yazılım olarak piyasaya sürüldü.


Uçtan uca çalışan Bitcoin sisteminde işlemler kullanıcılar arasında aracı olmaksızın direkt olarak yapılıyor. Bu işlemler ağ düğümlerince onaylanıyor ve kayıtlar blok zinciri olarak adlandırılan kamuya açık bir defterde tutuluyor. Merkez havuz ya da tek yönetici ile çalışmayan sistemi Bitcoin'i merkezde olmayan ilk dijital para birimi yapıyor.

Ayrıca madencilik adı verilen bir işlem sonucu olarak ortaya çıkan Bitcoin yasal zeminde ya da karaborsada farklı para birimlerine, ürünlere ve hizmetlere dönüştürülebiliyor.

Şubat 2015 itibari ile 100 binden fazla tüccar ve tedarikçi Bitcoin'i bir ödeme biçimi olarak kabul ediyor. 2017 yılında Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre dünyada kripto para cüzdanı kullanan 2.9 ila 5.8 milyon tekil kişiden birçoğu Bitcoin de kullanıyor.

Bitcoin birimleri nelerdir?

Bitcoin sisteminin hesap birimi Bitcoin'dir. 2014 yılı itibari ile Bitcoin'i simgeleyen birimler 'BTC, XBT ve U+20BF' dir. Az miktarda Bitcoin için kullanılan birimler millibitcoin için 'mBTC' ; bit ya da microbitcoin için 'µBTC' ve 'satoshi' şeklindedir. Bitcoin'in yaratıcısı olan satoshinin adının verildiği en küçük Bitcoin birimi yüz milyonda bir bitcoin olan 0.00000001 Bitcoin'e eşittir. Bir millibitcoin ise 0.001 Bitcoin'e eşittir. Bir mikrobitcoin bir Bitcoinîn bir milyonda biri olan ise 0.000001 Bitcoin'e eşittir.

Bitcoin blok zinciri (Bitcoin blockchain) nedir?

Blok zinciri (blockchain) Bitcoin işlem kayıtlarının tutulduğu kamuoyuna açık bir kayıt sistemidir. Blok zinciri eşi benzeri olmayan ve hiçbir güvenilir merkez havuz ile çalışmayan bir sistemdir. Blok zincirinin bakımı bitcoin yazılımını yürüten devre iletişim düğümü tarafından yapılır. İşlemler X ödeyen Y miktarda bitcoini Z alıcısına gönderir şeklinde yapılır. Bu işlem şekli var olan yazılım uygulamalarını kullanarak bu ağ üzerinde yayınlanır. Ağ düğümleri işlemleri onaylar, defter sistemine ekler ve deftere eklenen bu işlemleri diğer düğümlere yayınlar.

Blok zinciri kamuya açık bir veritabanıdır. Her bitcoin miktarının ve her bir sahip zincirin bağımsız onayını başarmak için kullanılır. Her bir ağ düğünü blok zincirinin kendi kopyasını  saklar. Her saatte yaklaşık 6 defa kabul edilmiş işlemlerin yeni bir grubu ve oluşturulan bir blok blok zincirine eklenir ve derhal tüm düğümlere yayınlanır. Bu da Bitcoin sistemine belli bir bitcoin miktarı harcanması durumunda tespit etmeye yarar ve böylece merkez havuzun bulunmadığı bu sistem üzerinde çift ödeme gibi hataların önüne geçmeyi sağlar. Mukaveleli defter işlem harici bulunan fatura aslını ve senetleri kayıt altında tutsa da blok zinciri bitcoinlerin var olduğu tek yer işlemlerin harcanmamış çıktı formudur.

Bitcoin işlemleri

İşlemler Forth gibi adım izlence dili tanımını kullanarak tanımlanır. Geçerli bir işlemin bir ya da iki verisi olmalıdır. Her veri bir önceki işlemin harcanmamış çıktısı olmalıdır. İşlem her veri sahibinin dijital imzasını taşımalıdır. Çoklu verinin kullanımı çoklu coinin nakit işlemde kullanımı ile ilişkilidir. Bir işlemin tek seferde çoklu ödeme yapmak için tek izinli çoklu çıktısı da olabilir. Bir işlem çıktısı rastgele çoklu satoshi olarak belirtilebilir. Nakit bir işlemde verilerin toplamı (ödeme için kullanılan coinler) ödemelerin planlanan toplamını geçebilir. Böyle bir durumda ek bir çıktı kullanılır ve fark ödeyiciye geri ödenir. İşlem çıktısı için muhasebeleştirilmemiş herhangi bir satoshi verisi işlem ücreti haline gelir.

Bitcoin işlem ücretleri

İşlem ücreti ödemek isteğe bağlıdır. Madenciler daha yüksek ücretler ödeyen işlemleri yönlendirmeyi ve önceliklendirmeyi seçebilir.Ücretler oluşturulan işlemin boyutuna göre belirlenir ve işlemi oluşturmak için kullanılan verilerin sayısına bağlı olarak sıraya alınır. Öncelik daha eski harcanmamış verilere verilir.

Bitcoin Madenciliği

Madencilik bilgi kaydı sistemidir. Madenciler sürekli olarak yeni yayınlanan işlemleri toplayarak ve onaylayarak blok adı verilen yeni işlem gruplarına yönlendirerek blok zincirini sürekliliğini, bütünlüğünü ve değiştirilemezliğini sağlarlar. Her bir blok, bir önceki bloğa birleştirme sağlayan ve blok zincirine adını veren SHA-256 hash algoritmasını kullanarak bir önceki bloğun kriptografik özet fonksiyonunu içerir.

Ağın geri kalanı tarafından kabul edilebilmesi için yeni blok Proof Of Work diye adlandırılan 'Çalışmanın İspatı' içermelidir. Proof of work madencilerden bir defa kullanılan sayı anlamına gelen nonce bulmasını ister. Böylece blok içeriği nonce ile birleşince sonuç ağın zorluk hedefinden (difficulty target) sayısal olarak daha küçük hale gelir. Bu proof ağda onaylanan herhangi bir düğüm için kolaydır fakat oluşturması oldukça zaman alır. Güvenli kriptografik özet için madenciler zorluk hedefine ulaşmadan önce farklı birçok düğüm değeri denemelidirler.

Her 2016 blokta (Blok başına yaklaşık 10 dakikadan yaklaşık 14 gün), zorluk hedef ağın son performansına bağlı olarak yeni bloklar arasındaki ortalama süreyi on dakikada tutmak için ayarlanır. Bu sayede sistem ağdaki madencilik gücünün toplam miktarına otomatik olarak adapte olur.

1 Mart 2014 ve 1 Mart 2015 tarihleri arasında madencilerin yeni bir blok yaratmadan önce denemesi gereken ortalama nonce sayısı 16.4 kentilyondan 200.5 kentilyona çıktı.

Blokları zincirlemenin yanı sıra proof of work sistemi blok zinciri değişikliklerini oldukça zor hale getirir. Bu sayede sisteme saldıran biri, bir blok üzerinde yaptığı değişimin kabul edilebilmesi için sonradan gelen tüm bloklarda da değişiklik yapmak zorunda kalır. Yeni bloklar sürekli maden işlemine tabi tutulduğu için bir bloğun üzerinde değişiklik yapmanın zorluğu ve zaman geçtikçe sonradan gelen blokların sayısı artar.

Bitcoin tedariği

Yeni bloğu bulan başarılı madenci yeni oluşturulan Bitcoin'ler ve işlem ücretleri ile ödüllendirilir. 9 Temmuz 2016 itibari ile blok zincirine eklenen her bir blok için 12.5 yeni Bitcoin ödül verilmektedir. Ödül talebinde bulunabilmek için özel bir işlem aracı olan,  coinbase adı verilen ve işleme tabi tutulan ödemeleri içeren bir sistem kullanılır. Var olan tüm Bitcoin'ler bu coinbase işlem sistemi içerisinde üretilmektedir. Bitcoin protokolü, eklenen bir blok için ödülün her 210 bin blokta bir yarıya indirileceğini açıklar. Bu da yaklaşık 4 yılda 1 anlamına gelir. Bu sebeple zamanla ödül sıfıra inecek ve 21 milyon Bitcoin limitine tahminen 2140 yılında ulaşılacaktır. Bu tarihten sonra kayıt tutma yalnızca işlem ücretleri ile ödüllendirecektir.

Bir diğer deyişle  Bitcoin mucidi Nakamoto toplamda yalnızca 21 milyon Bitcoin olabileceği fikrinden yola çıkan sanal kıtlık para politikasını benimsemiştir. Bitcoin'lerin numaraları her 10 dakikada bir güncellenir ve ödül değeri her dört yılda bir yarı yarıya azalır.

Bitcoin Cüzdan (Bitcoin Wallet)

Bir Bitcoin Cüzdanı Bitcoin işlemi yapacak gerekli bilgiyi içerisinde bulundurur. Cüzdan Bitcoin'leri tutacak ya da saklayacak bir yer olarak nitelendirilse de sistemin doğası gereği Bitcoin'ler blok zinciri işlem defterinden ayrılamaz. Bu sebeple cüzdanı tanımlayacak en iyi ifade 'Bitcoin varlığı için dijital ehliyet'tir ve yalnızca bir kişinin erişimine ve harcamasına izin verir. Bitcoin bir açık ve bir özel olmak üzere iki şifreleme anahtarının üretildiği açık anahtarlı şifrelemeyi kullanır. Temelinde cüzdan bu anahtarların toplamasıdır.

Cüzdanların farklı çeşitleri vardır. Yazılım cüzdanları ağa bağlanır ve sahipliği gösteren ehliyeti elde tutar ve harcamayı sağlar. Yazılım cüzdanları kendi aralarında ikiye ayrılır. Bunlar full client (tam istemci) ve lightweight clients (hafif siklet istemci) olarak adlandırılır.

Full Clients - Bu istemci profili blok zincirinin yerel bir kopyası üzerinde direkt olarak işlemlerini (Mayıs 2017 itibari ile 110 gb ve üzeri), ya da blok zincirinin alt kümesini (yaklaşık 2 gb) onaylar. Boyutu ve karmaşıklığı sebebiyle tüm blok zinciri hesaplama yapan araçların tümü için uygun değildir.

Lightweight Clients - Bu istemci profili tüm blok zincirinin yerel bir kopyası gerekmeksizin işlemleri alıp göndermek için bir full client profiline başvurur. Bu sayede lightweight client profili daha hızlı kurulum gerçekleştirir ve akıllı telefonlar gibi düşük güçte ve düşük bant genişliğindeki cihazlarda kullanım sağlayabilir. Hafif siklet bir cüzdan kullanırken kullanıcı sunucuya belirli bir dereceye kadar güvenmelidir. Lightweight client profili kullanırken sunucu Bitcoin çalamaz fakat kullanıcıya hatalı değerleri raporlayabilir. Her iki tür yazılım cüzdanı profilinde de kullanıcılar özel anahtarlarını güvenli bir yerde tutmaktan sorumludur.

Yazılım cüzdanlarının yanı sıra çevrimiçi cüzdan (online wallets) olarak adlandırılan internet servisleri de benzer işlevi görebilir fakat kullanımı daha kolay olabilir. Bu durumda varlığa erişim sağlayan ehliyetler bir kullanıcının donanımında saklanmaktansa çevrimiçi cüzdan tedarikçisinde saklanır. Bunun sonucu olarak kullanıcı cüzdan tedarikçisinde bütünlüğü sağlamakla yükümlüdür. Sunucu güvenliğinde kötü niyetli bir tedarikçi ya da ihlal zimmete kayıtlı Bitcoin'lerin çalınmasına sebep olabilir. Bu duruma örnek olarak 2016 yılında iflas eden Japon Bitcoin Döviz şirketi Mt. Gox'un 2011 yılında gerçekleşen güvenlik ihlali gösterilebilir.

Bitcoin Referans Uygulaması

İlk cüzdan programı 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından açık kaynak kodu olarak sunuldu. Zaman zaman 'Satoshi client' olarak da allandırılan ve reference client olarak bilinen bu profil Bitcoin protokolünü tanımlamayan için kullanılır ve diğer uygulamalar için standart olarak görev yapar. 0.5 versiyonunda wxWisgets kullanıcı arayüzünden Qt arayüzüne taşınan istemci ve tüm bağ Bircoin-Qt olarak tanımlanıyordu. 0.9 versiyonunun çıkmasıyla beraber yazılım bağı kendisini ağdan ayırt etmek için Bitcoin Core olarak tekrar adlandırıldı. Günümüzde Bitcoin Core'un diğer çatalları Bitcoin XT, Bitcoin Classic, Bitcoin Unlimited ve Parity Bitcoin olarak vardır.

Bitcoin mülkiyeti

Bitcoin mülkiyeti bir kullanıcının özel bir adresle ilişkilendirilmiş Bitcoin harcayabileceği anlamına gelir. Bunu gerçekleştirmek için bir ödeyen uygun açık anahtarlı şifrelemeyi kullanarak işlemi dijital olarak imzalamalıdır. Açık anahtarlı şifrelemeyi bilmeden işlem imzalanamaz ve Bitcoin harcanamaz. Ağ açık anahtarlı şifrelemeyi kullanarak imzayı onaylar.

Açık anahtarlı şifreleme kaybedilirse Bitcoin ağı mülkiyetin bir başka kanıtını kabul etmeyecektir. Bu sebeple Bitcoin'ler kullanılamz hale gelir ve işlevini yitirir. 2013 yılında bir kullanıcı o dönem 7.5 milyon dolara tekabül eden 7 bin 500 Bitcoin'ini, içerisinde açık anahtarlı şifrelemesi bulunan hard diskini yanlışlıkla attığı için kaybettiğini iddia etmişti.

Bitcoin görev dağılımı

Bitcoin mucidi Satoshi Nakamoto Bitcoin sistemini bir merkez havuza gerek olmaksızın çalışacak şekilde tasarladı.  Mercatus Center, ABD Hazine Bakanlığı, Reuters, The Washington Post, The Daily Herald, The New Yorker gibi kaynaklara göre Bitcoin merkez havuz sistemi ile çalışmamaktadır.

Bitcoin gizliliği

Bitcoin gerçek olmayan, takma bir isimdir. Bu da Bitcoin sermayesinin gerçek dünya kuruluşları ile ilişkili olmadığı anlamına gelir. Fakat Bitcoin adresleri açık olarak tanımlanmasa da tüm işlemler blok zincirinde kamuya açık bir şekilde görüntülenebildiğinden gerçeklik taşır. Ayrıca işlemler kullanım deyimleri aracılığıyla bireysel kişilerle ya da şirketlerle (Çoklu girdilerden coin harcayan işlemler girdilerin ortak bir sahibi olabileceğini gösterir) ve kamuya açık işlem verisinin belirli adreslerin sahipleri hakkında bilinen bilgilerle desteklenmesiyle eşleştirilebilir. Buna ek olarak Bitcoinlerin yerel para birimlerine ve değerlerine dönüştürülebildiği Bitcoin döviz işlemleri kişisel bilgi toplamak için kanunen gerekli olabilir.

Finansal gizliliği artırmak için her bir işlem için yeni bir Bitcoin adresi oluşturulabilir. Örneğin hiyerarşik belirleyici cüzdanlar tek bir kaynaktan gelen her bir işlem için rastgele 'yuvarlanan adresler' üretirken ilişkili tüm açık anahtarlı şifrelemeyi kurtarmak için tek bir parolanın hatırlanmasını gerektirir. Ayrıca 'mixing' ve CoinJoin servisleri çoklu kullanıcı coinlerini toplar ve gizliliği artırmak için bu coinleri yeni adreslere çıkarır. Stanford Üniversitesi ve Concordia Üniversitesi araştırmacıları Bitcoin döviz işlemleri ve diğer varlıkların sıfır bilgi ispatı kullanarak adreslerini açığa çıkarmaksızın servet, yükümlülük ve ödeyebilirlik ispatını yapabileceklerini gösterdiler.

Dan Blystone'a göre 'Bitcoin kredi kartları kadar nakite de benzemektedir'.

Bitcoin takası

Cüzdanlar ve benzer yazılımlar teknik olarak tüm Bitcoin'leri eşdeğer olarak kabul eder ve takas edilebilirlik zeminini oluşturur. Araştırmacılar her bir Bitcoin'in blok zinciri kayıt defterinde kayıtlı ve kamuya açık olduğunu ve bazı kullanıcıların Bitcoin'in takas edilebilirliğine zarar verebilecek ihtilaflı işlemlerden gelen Bitcoin'leri kabul etmeyebileceğini belirtiyor. CyrptoNote, ZeroCoin ve Dark Wallet gibi projeler bu gibi gizlilik ve takas edilebilirlik konularına yoğunlaşır.

Bitcoin denetimi

Bitcoin ilk olarak Satoshi Nakamoto tarafından yönetildi. Nakamoto 2010 yılında geri çekildi ve ağın alarm anahtarını Gavin Andresen'e devretti. Andresen'in yaptığı ilk iş Bitcoin sistemini merkezsizleştirme oldu. Bu sayede merkez yönetimli sistemlerde oluşabilecek tüm sorunların önüne geçilmiş oldu ve Bitcoin sisteminin geleceği de böylece tayin edildi. Bitcoin protokolünün referans uygulaması olan Bitcoin Core, blok büyüklüğü ve denetim tartışmalarını çözmek için ortaya konulan rakip versiyonları ele geçirdi. Temmuz 2016 itibari ile alternatif ürünler Bitcoin XT, Bitcoin Classic ve Bitcoin Unlimited olarak adlandırılıyor.

Bitcoin ölçeklenirliği

Blok zincirinde bulunan bloklar boyut olarak 1 megabayt ile sınırlandırılmıştır. Bu da Bitcoin işlem süreçlerinde bir bloğa yerleştirilemeyen işlem süreci ertelemesi ve işlem ücretlerinde artış gibi sorunlara neden olmaktadır. Ölçeklenirlik sorununa çözüm getiren ürünler Bitcoin Cash, Bitcoin Classic, Bitcoin Unlimited ve SegWit2x olarak adlandırılır. 21 Temmuz 2017'de madenciler blok # 477,120'de aktif olacak ihtilaflı SegWit yükseltmesi anlamına gelen Bitcoin Improvement Proposal (BIP) 91 adlandırılan bir yazılım güncellemesi gömdüler.

Bitcoin Ekonomisi

Bitcoin, Satoshi Nakamoto tarafından icat edilen dijital değerdir. Dijital para birimi, dijital para, sanal para birimi, elektronik para birimi ya da kripto para olarak da adlandırılır.

Bitcoin'in bir para birimi olup olmadığı hala bir tartışma konusudur. The Economist'in Ocak 2015'teki yayınında Bitcoin'in 3 kullanışlı niteliğinin olduğunu bunların Bitcoin kazanmanın zor, tedariğinin sınırlı, onaylamasının kolay olduğu belirtilmiştir. Ekonomistler parayı tasarruf aracı, değişim aracı ve hesap birimi olarak tanımlar ve Bitcoin'in bu kriterleri karşıladığını söylerler. Değişim aracı olarak Bitcoin başarılı bir sistemdir. Şubat 2015 itibari ile 100 binden fazla satıcı Bitcoin'i bir ödeme aracı olarak kabul etmektedir. Mart 2014 itibari ile de Bitcoin değeri durağan bir tasarruf aracı olmasına kısıtlama getiren piyasa dalgalanması yaşadı ve perakendeciler başlıca hesap birimi olarak Bitcoin kullanımını kabul etti.

Bitcoin'in genel kullanımı

Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre 2017 yılı itibari ile birçoğu Bitcoin kullanan kripto para cüzdanı tekil kullanıcı sayısı 2.9 ila 5.8 milyon oldu. 2013 yılında 300 bin ila 1.3 milyon tekil kullanıcının var olduğu sistemde kullanıcı sayısı her geçen yıl katlanarak arttı ve artmaya devam ediyor.

Bitcoin'in satıcılar tarafından kabulü

2015'te Bitcoin kabul eden satıcıların sayısı 100 bini aştı. Kredi kartından alınan %2 ila %3 arasındaki işlem ücretlerinin aksine Bitcoin için %0 ila %2 arasında işlem ücreti alınıyor. Aralık 2014 itibari ile PayPal, Microsoft, Dell ve Newegg gibi büyük firmalar da Bitcoin'i bir ödeme aracı olarak kabul etmeye başladı.

Bitcoin ödeme hizmeti sağlayıcıları

Bitcoin kabul eden satıcılar Bitcoin hizmetlerini kullanmak için BitPay ve CoinBase gibi hizmet sağlayıcıları kullanıyor. Müşteri Bitcoin ile ödeme yapınca ödeme hizmeti sağlayıcısı Bitcoin ödemesini satıcı adına kabul ediyor, yerel para birimine dönüştürüyor ve dönüştürülen miktarı hizmet bedeli karşılığında satıcının banka hesabına transfer ediyor.

Bitcoin'in finansal kuruluşlar tarafından kabulü

Bitcoin şirketleri geleneksel banka hesapları açma sorunları yaşayabiliyor çünkü bankalar Bitcoin transferlerinin yasa dışı olabileceği endişesi ile temkinli davranıyor. BitPay'in kurucu ortağı Antonio Gallippi'ye göre bankalar çok isteseler dahi Bitcoin şirketleri ile iş yapmaktan çekiniyor. 2014'te National Australia Bank, Bitcoin ile ilişkili işletmelerin hesaplarını kapadı; HSBC de Bitcoin ile ilişkili serbest yatırım fonuna hizmet vermeyi kabul etmedi. Genel olarak Avustralya bankaları Bitcoin ile ilişkili işletme hesaplarını kapattı. Bu durum Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu'nun araştırdığı bir konu haline geldi. Her şeye rağmen Avustralya bankaları blok zinciri teknolojisine ayak uydurdu.

2013 yılına ait bir raporda Bank of America Merrill Lynch Bitcoin'in e-ticaret için başlıca para birimlerinden birisi ve bilinen para transfer sağlayıcılarına ciddi bir rakip olabileceği notunu düştü. Haziran 2014'te para birimlerini Bitcoin'e dönüştüren ilk banka Boston'da açıldı.

Yatırım aracı olarak Bitcoin

Arjantinliler'den bazıları yüksek enflasyon oranına karşı korumak ya da hükümetin el koymasını önlemek amacıyla birikimlerini Bitcoin'e çevirdi. 2012-2013 döneminde Güney Kıbrıs'ta yaşanan bankacılık krizi sırasında birikimlere el konulma ya da vergilendirilme endişesiyle Güney Kıbrıs'ta Bitcoin alımlarında ciddi bir artış yaşandı.

İnternet girişimcileri olan Winklevoss kardeşler yatırımlarını Bitcoin'ler ile değerlendirdi. 2013 yılında The Washington Post gazetesinde yer alan habere göre iki kardeş o dönem var olan tüm Bitcoin miktarının toplamda %1'ine sahipti.

Bir diğer yatırım aracı ise Bitcoin fonları. İlk düzenli Bitcoin fonu Temmuz 2014'te Jersey'da kuruldu ve fon Jersey Finansal Hizmetler Komisyonu tarafından onaylandı. Forbes dergisi Aralık 2015'te Bitcoin yatırımı tartışmaya açtı.

2013 ve 2014'te Avrupa Bankacılık Otoritesi ve ABD'li özdenetim kuruluşu FINRA Bitcoin'e yatırım yapmanın önemli riskler taşıdığına dikkat çekti. Forbes 2013 yılında Bitcoin'i en iyi yatırım aracı olarak ilan etti. 2014'te Bloomberg Bitcoin'i yılın en kötü yatırım aracı olarak seçti. Fakat 2015 yılında Bloomberg'un para birimi tablosunda Bitcoin zirveyi gördü.

Bloomberg'e göre 2013'te 1 milyon dolardan daha fazla değere sahip 250 Bitcoin cüzdanı bulunuyordu. Günümüzde Bitcoin milyonerlerinin sayısı bilinmemektedir çünkü bir kişi birden çok Bitcoin cüzdanı sahibi olabiliyor.

Bitcoin risk sermayesi

Risk sermayedarı Peter Thiel'in 3 milyon dolar yatırım Bitcoin yatırımı yaptığı Founders Fund'ı kendisi için Bitcoin satın almaz, bunun yerine cüzdan hizmetlerine, döviz işlemlerine ve satıcılara ödeme hizmeti sağlayan şirketler gibi Bitcoin alt yapısı fonlar. 2012 yılında Adam Draper tarafından kurulan, risk sermayedarı olan babası Tim Draper tarafından finansal destek alan ve o tarihte gizli alıcı olarak adlandırılan Bitcoin odaklı yeni bir oluşum 30 bin Bitcoinlik açık artırmayı kazandıktan sonra en büyük Bitcoin sahiplerinden birisi oldu. Şirketin amacı 100 kadar Bitcoin işletmesini 2 - 3 yıl içerisinde %6'lık hisseyle 10 bin ila 20 bin dolarlık bir kaynakla finanse etmektir.  Yatırımcılar ayrıca Bitcoin madenciliğine de yatırım yapmaktadır. 2015 yılında Paolo Tasca tarafından yapılan bir çalışmada Bitcoin şirketlerinin 3 yıl içerisinde (2012 1'inci çeyrek - 2015 1'inci çeyrek) 1 milyar dolarlık bir değere sahip olduğunu görülmektedir.

Bitcoin fiyatı ve fiyat dalgalanması

Mark T. Williams'a göre 2014 yılı itibari ile Bitcoin'in altından 7 kat, S&P 500'den 8 kat ve ABD Doları'ndan 18 kat daha fazla fiyat dalgalanması (volatilite) görülür. Forbes'a göre fiyat dalgalanmasının geçersiz olduğu çevrimiçi bahis, boşaltma ve uluslararası para havalesi gibi kullanımlar bulunur.

Bitcoin'in fiyatı çeşitli değer kazanma ve değer kaybetme işlemlerinden geçer ve bu işlemler bazılarınca ekonomik balon ve iflas olarak değerlendirilir. 2011 yılında bir (1) Bitcoin'in değeri 0.30 dolardan 32 dolara fırlamış ve ardından 2 dolara düşmüştür. 2012 yılının ikinci yarısında ve 2012 - 2013 Güney Kıbrıs Bankacılık Krizi sırasında Bitcoin'in fiyatı artmaya başlamış ve 10 Nisan 2013 tarihinde 266 doları fiyata ulaşmış ve ardından 50 dolara düşmüştür. 29 Kasım 2013'te bir (1) Bitcoin'in fiyatı bin 242 dolara çıkarak rekor kırmıştır. 2014 yılında fiyatlar sert bir şekilde düşmüş ve aynı yılın Nisan ayında durağanlığını korumuştur. Ağustos 2014 itibari ile bir (1) Bitcoin 600 dolardan daha düşük bir fiyatla işlem görmüştür. Ocak 2015'te bir (1) Bitcoin 2013 yılının ilkbaharından bu yana en düşük seviyesini görmüş ve 224 dolar olarak fiyatlandırılmıştır. The New York Times gazetesi açık denizlerde herhangi bir hareket belirtisi göstermeksizin endüstri fiyatlardaki sürekli düşüşün etkilerini destekliyor. Özellikle para biriminin temel teknolojisi olan Bitcoin madencilik şirketleri uyarı sinyalleri veriyor yorumunda bulundu. Ayrıca Ocak 2015'te Business Insider derin ağ uyuşturucu satıcılarının fiyat düştükçe Bitcoin sermayesini hızlıca nakite çevirmeyi başaramamaları sebebiyle kar kaybı yaşadıkları için deyim yerindeyse balatayı yaktıkları ve satıcıların işlerini devam ettirebilmeleri için sermayelerini sattıklarını ve bu durumun Bitcoin fiyatlarındauzun vadeli düşüşe sebep olabileceğini yazdı.

The Wall Street Journal Nisan 2016 itibari ile Bitcoin'in altından daha istikrarlı bir fiyat izlediğini belirtti. 3 Mart 2017'de Bitcoin fiyatı altının ons fiyatını ilk defa geride bırakarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. ABD Elektronik Ticaret Araştırma ve Uygulamaları tarafından yapılan bir araştırmada Bitcoin ağına katılan günlük tekil kişi sayısının karesi ile kabaca orantılı olması için Bitcoin ağ değerinin Bitcoin fiyatı ile ölçülebildiğini gösteriyor. Bu bir tür Metcalfe Kuralı (Ağ etkisi)'dır ve ağın kullanıcı kabulünün seviyesine orantılı ağ etkileri gözler önüne koyduğunu göstermektedir.

16 Ağustos 2017 itibari ile bir (1) Bitcoin 4 bin 65 ABD dolarına denktir.

Bitcoin hukuki durumu, vergi ve mevzuatı

Bitcoin'in hukuki durumu ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir ve birçoğunda henüz tanımlanmamıştır. Bazı ülkeler Bitcoin kullanımı ve ticaretine izin verse de bazı ülkelerde Bitcoin yasaklanmıştır ya da kısıtlamalar getirilmiştir. Bitcoin mevzuatı ve yasağı ise kripto para sistemlerine benzer olarak düzenlenmiştir.

Bitcoin suç faaliyeti

Bitcoin'in kötüye kullanımı mali denetçileri, yasama organları, kanun hükmü ve medyanın dikkatini çeken bir başka konudur. FBI, Bitcoin için bir istihbarat analizi hazırlamıştır. ABD menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu sanal para birimlerini kullanarak yapılan yatırım planları konusunda ciddi bir uyarı yayınlamıştır. ABD Senatosu Kasım 2013'te sanal para birimleri hakkında bir oturum düzenlemiştir.

Bazı haber kaynakları yasa dışı ürünleri satın almak için Bitcoin kullanımı ihtimalinin Bitcoin talebine dayanacağını ileri sürdü. Kentucky Üniversitesi araştırmacıları 2014 yılında bilgisayar programlama meraklıları ve yasa dışı faaliyetler Bitcoin'e olan ilgiyi artırdığı ve siyasal ve yatırım amaçlı sebepler için sıfır ya da sınırlı destek bulduklarını belgeleyen ciddi bir kanıt elde etti.


kaynak: milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşınız.

About